HNS: Split možda gubi domaćinstvo za Bugarsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker osudio je pojavljivanje kukastog križa na travnjaku stadiona Poljud za vrijeme utakmice Hrvatska - Italija, zbog čega će HNS razmatrati moguću promjenu domaćinstva za utakmicu s Bugarskom, koja je na jesen trebala biti odigrana u Splitu.

"U ponedjeljak imamo sastanak Izvršnog odbora. Osobno mišljenje imam, ali čekat ćemo Izvršni odbor, razgovore i obrade pa se ne moramo odmah danas izjasniti", rekao je Šuker na subotnjoj izvanrednoj konferenciji za medije u Splitu odgovarajući na pitanje hoće li pojavljivanje nacističkog simbola na poljudskom travnjaku dovesti u pitanje odigravanje spomenute kvalifikacijske utakmice za EP 2016. protiv Bugarske u Splitu.
 
Šuker je izjavio kako je ogorčen zbog incidenta te je pozvao sve nadležne da se uključe u rasvjetljavanje tog događaja.
 
"Nadam se da huligani neće pobijediti i tražimo od svih da zaštite hrvatsku nogometnu vrstu, Hrvatski nogometni savez, grad Split, Republiku Hrvatsku i nogomet", poručio je Šuker.
 
Ured predsjednice: Hrvatska ima ozbiljan problem s huliganima

Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u subotu je osudio postavljanje nacističkog simbola na travnjaku splitskog stadiona Poljud koji je uočen tijekom nogometne utakmice između Hrvatske i Italije, upozorivši da Hrvatska ima ozbiljan problem s huliganima koji je žele ocrniti.

"Najoštrije osuđujem pojavu svastike na travnjaku na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu", priopćio je Ured predsjednice, ističući da Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet, nego i hrvatsku državu.

Ustvrdila je da je tim činom nanesena nemjerljiva šteta ugledu hrvatskih građana i domovine u svijetu. Smatra, stoga, da tome i takvima treba konačno stati na kraj. "Tražim žurnu istragu, odlučnu reakciju svih nadležnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja", navela je predsjednica u priopćenju. Splitska policija objavila je da traga za osobama koji su prije kvalifikacijske nogometne utakmice između Hrvatske i Italije na travnjaku poljudskog stadiona napravile znak kukastog križa.

Vlada oštro osudila incident na Poljudu; šteta ugledu države i hrvatske reprezentacije

Vlada Republike Hrvatske u subotu je oštro osudila isticanje nacističkog simbola na travnjaku splitskog stadiona Poljud na utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije, naglasivši kako je taj čin nanio veliku sramotu i naštetio ugledu Republike Hrvatskoj kao i hrvatske nogometne reprezentacije.

"Vlada Republike Hrvatske oštro osuđuje isticanje nacističkog simbola na travnjaku stadiona Poljud na sinoć održanoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije.

Takav postupak nanio je veliku sramotu i naštetio ugledu Republike Hrvatskoj čije se državne institucije ustrajno zalažu za demokratske, europske i antifašističke vrijednosti. Jednako tako je nanio štetu hrvatskoj reprezentaciji", priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću

"Vlada izražava veliko nezadovoljstvo zbog nemara organizatora utakmice koji je propustio učiniti sve potrebno da se spriječi takav incident. Policija već poduzima mjere kako bi pronašla počinitelja", navodi se u priopćenju.

HDZ traži brzu reakciju nadležnih

Iz HDZ-a su u subotu najoštrije osudili incident s kukastim križem na Poljudu, istaknuvši kako je riječ o riječ o sramotnom činu kojim je nanesena šteta hrvatskom nogometu i sportu, interesima hrvatskih građana i ugledu hrvatske države, te zahtijevaju brzu i temeljitu reakciju nadležnih državnih tijela.

"HDZ najoštrije osudili sramotni incident s kukastim križem na Poljudu. Tim činom nanesena je nemjerljiva šteta, ne samo hrvatskom nogometu i sportu, nego i interesima hrvatskih građana i ugledu Republike Hrvatske. Zahtjevamo brzu i temeljitu reakciju nadležnih državnih tijela, poglavito Ministarstva unutarnjih poslova i primjereno kažnjavanje krivaca", navodi u priopćenju glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Jabuka. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter