Hajduk - Istra 1:1, Kruno Ivančić pogodio bod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranje prvoligaške sezone Hajduk je na Poljudu došlo pogledati desetak tisuća navijača u utakmici protiv Istre 1961. U odnosu na posljednje gostovanje Puljana u kojem je na kraju prošle sezone momčad Igora Pamića slavila s 1:0, u gostujućem sastavu igrali su danas tek Obšivač, Blagojević, Franjić i Vučko.

Uz bitno izmijenjeni sastav Pamić je također pribjegao iznimno defenzivnoj formaciji. S pet igrača u zadnjoj liniji uz iznimnu disciplinu veznog reda u fazi obrane. No, i u takvim okolnostima gosti su izdržali 20 minuta. Goste je, nakon proigravanja Maglice, probio Sandro Gotal. Austrijski Hrvat mirno je zaobišao gostujućeg vratara Ivana Brkića i pospremio loptu u nebranjenu mrežu. Iako, gosti su zaprijetili prvi preko Blagojevića u 3. minuti, no njegov udarac obranio je Dante Stipica.

Torcida je u 9. minuti opet vrijeđala čelništvo HNS-a već poznatim povicima: "HNS pederi, nogomet ste sjebali..." Nakon pogotka Splićani su počeli snažnije pritiskati. Najprije je u 24. minuti Milić ubacio s lijeve strane, a Vlašićev udarac, upućen pod gredu, teškim je naporom u korner izbacio Brkić. Samo minutu kasnije Kouassi je glavom pucao preko gola nakon ubačaja Vršajevića.

Jasno je bilo i Pamiću da stvari u njegovoj momčadi ne štimaju. Naravno, odmah je na zagrijavanje poslao trojicu igrača. Unatoč već spomenutom, striktnom defenzivnom bloku, Puljani su nerijetko olako "ispadali" nakon brojnih okomitih pokušaja Splićana. Sudac Domagoj Ljubičić u 33. je minuti igračima obje momčadi dopustio kratko osvježenje, zbog iznimne sparine na Poljudu.

Momčad Igora Tudora u prvom je dijelu mirno kontrolirala utakmicu, a gosti su bili posve nemoćni. Praktično niti jednom organizirano nisu zaprijetili domaćem vrataru Danteu Stipici. Splitskoj se publici u svom debitantskom nastupu na Poljudu predstavio i mladi Nikola Vlašić. Podsjetimo, momčad Hajduka vodio je pomoćni trener Hari Vukas budući da Igor Tudor još odrađuje kaznu.

A onda su gosti u završnici prvog dijela (43') izjednačili. Pavlović je proigrao Špehara koji se oslobodio Maloče. Hajdukovci su zastali, tražeći prekršaj nad svojim kapetanom, no sudac Ljubičić je pustio igru, a Špehar je mirno na drugoj vratnici proigrao Ivančića koji je pospremio loptu u praznu mrežu.

Hajduk je bolje otvorio nastavak. U 49. minuti mladi Vlašić izborio se za loptu u gostujućem šesnaestercu, šutirao prizemno s desetak metara iskosa, no njegov je udarac sjajno ukrotio gostujući vratar Brkić. I onda u 55. minuti splitska publika ozbiljnije je negodovala. Naime, nakon jednog kontranapada tri Istrina nogometaša izašla su na dva Hajdukova u zadnjoj liniji. Samo je Franjićeva sebičnost (šutirao s 20 metara) spasila Splićane.

Minutu kasnije nova izrazita šansa za Puljane. Heister je s lijeve strane ubacio, Milić je zakasnio, vratar Stipica krivo procijenio loptu, a Špehar sa sedam-osam metara nije pogodio prazna vrata. Baš su u tim trenucima gosti preuzeli inicijativu na travnjaku.

Hajduk nije uspijevao smiriti igru i, kao u prvom dijelu, organizirano zaprijetiti Istri. Gosti su slobodnije krenuli prema Hajdukovom golu. Doduše, Splićani su opet zabili, no Mijo Caktaš je u 67. minuti bio u zaleđu. I onda je sudac Ljubičić razjario publiku na poljudskim tribinama kad je dodijelio žuti karton Miloviću, a u istoj akciji nije sankcionirao očiti prekršaj Istrinog igrača. Maglica je zaprijetio u 74. minuti nakon udarca iz okreta. No, kako je utakmica odmicala, Hajdukovi igrači nisu imali kvalitetnog rješenja. Previše dodira, individualnih pokušaja i spor prijenos lopte lakoćom je rješavala Istrina obrana.

"Hoćemo pobjedu", zavapila je Torcida, no njihovi ljubimci danas nisu znali pronaći formulu kako slomiti čvrsti gostujući bunker. Caktaš je u 80. zaprijetio udarcem s dvadesetak metara. Bila je to prelaka zadaća za vratara Brkića.

Hajduk je u drugom dijelu najbliže golu bio u 83. minuti kad je Mijo Caktaš odlično izveo slobodan udarac na dvadesetak metara, no njegov udarac odsjeo je na vratnici.

A nakon Ljubičićeve odluke u 86. minuti Poljud je eruptirao. Maglica je srušen u šesnestercu, domaća momčad tražila je jedanaesterac, a publika je vrijeđala suca povicima: "Cigane..." i "J… vas Mamić." Torcida na koncu nije slavila, Puljani su se pokazali kao iznimno čvrst protivnik i zasluženo su odnijeli bod s Poljuda. Zadnju šansu promašio je Bradarić nakon udarca s petnaestak metara. A zaiskrilo je i na travnjaku. Nakon naguravanja igrača Stipica i i Pavlović dobili su žute kartone...

Susret 1. kola Prve HNL: Hajduk - Istra 1961 1:1 (1:1). Stadion na Poljudu. Gledatelja 10. 000. Sudac Domagoj Ljubičić (Osijek). Pomoćnici: Petrović (Valpovo) i Petaki (Đakovo). Strijelci: 1:0 Gotal (20'), 1:1 Ivančić (43'). Žuti karton: Špehar, Blagojević, Pavlović (Istra 1961), Gotal, Milović, Maloča, Bradarić, Stipica (Hajduk).

HAJDUK: Stipica, Vršajević, Maloča, Milović, Milić (od 58. Jozinović), Bradarić, Caktaš, Vlašić (od 68. Bencun), Kouassi (od 83. Nižić), Gotal, Maglica.

ISTRA 1961: Brkić, Pavlović, Graf, Vučko, Vukman, Heister, Franjić (od 71. Rahmanović), Obšivač, Blagojević, Ivančić (od 89. Batur), Špehar (od 62. Tomić). (GI)

Zagreb - Rijeka 1:3

U utakmici 1. kola Prve HNL Rijeka je kao gost na stadionu u Kranjčevićevoj ulici svladala Zagreb s 3:1 (0:0). Strijelci: 1:0 Boban (48), 1:1 Kramarić (56-11m), 1:2 Ajayi (63), 1:3 Kramarić (71).

Pred 2.000 gledatelja sudio je Pejin iz Donjeg Miholjca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter