Gregov:Volio bih napokon uploviti u neku mirniju luku


Pobjednički mentalitet. Te dvije riječi trener Istre 1961 Igor Pamić toliko je puta ponovio da su se već pomalo i izlizale. Otkad je prije 45 mjeseci po drugi put sjeo na "zeleno-žutu" klupu, Paminjo je stvaranje pobjedničkog mentaliteta kod igrača naviklih jedino na borbu za ostanak naveo kao svoj primarni cilj, jer će on potom sa sobom donijeti i rezultate. No, taman kad bi mu to uspjelo barem donekle izgraditi kod svojih pulena, oni bi napustili "Drosinu" i Sizifov posao trebalo je započeti ispočetka. Dodatnu poteškoću Pamiću bi pritom stvarala kronična "zeleno-žuta" besparica zbog koje bi novonastale praznine u pulskim redovima upotpunjavao igračima čija se nogometna svakodnevnica nije previše mijenjala od one s kojom su se, ako ne računamo posljednje dvije sezone, stalno borili u Istri 1961.

Kad god bi krenula priča o zadnjoj liniji Istre 1961 koja je izgurala završnicu polusezone nakon što su "Drosinu" napustili Luka Vučko i Luka Batur, Paminjo nije propustio istaknuti da je Ivan Graf ispao iz Prve lige najprije s Lučkim, a potom sa Zagrebom, dok se Šimi Gregovu to isto dogodilo s Hrvatskim dragovoljcem. Drugim riječima, uz stopere navikle jedino na grčevitu borbu za očuvanje prvoligaškog života, nešto više od osme pozicije na kojoj će "zeleno-žuti" prezimiti nije se moglo niti očekivati.

- Nije to samo slučaj s nama dvojicom, većina sadašnjih igrača Istre 1961 puno je češće bila u borbi za ostanak nego u nekoj mirnijoj situaciji i to nam je sigurno predstavljalo veliki psihički pritisak kojeg se bilo teško osloboditi, naročito kad su krenuli porazi. Nismo uspjeli stvoriti nekakav pobjednički mentalitet, samo smo tonuli i teško se iz toga bilo izvući te ćemo u nastavku sezone morati puno raditi i psihički napredovati da se izdignemo iz toga - rekao je Šime Gregov, stoper pulskog prvoligaša. - Istra 1961 je posljednje dvije sezone osvojila šesto mjesto u prvenstvu i dolaskom u Pulu vjerovao sam da je grčevita borba za ostanak ostala iza mene. Nisam mislio da će biti lako, ali nisam ni zamišljao da će biti baš ovako, da će me opet loše krenuti i da ću preživljavati iste trenutke kao i prošle sezone, kad sam na kraju ispao s Hrvatskim dragovoljcem. Volio bih i ja malo uploviti u neke mirnije luke, ali kao da mi to nije suđeno.

Na upit o razlozima zbog kojih ostvareni rezultati nisu u skladu s očekivanjima, Gregov može samo nemoćno slegnuti ramenima.

- Osma pozicija definitivno nije realna s obzirom na kvalitetu koju posjedujemo. Očekivali smo i trebali smo biti barem jednu stepenicu bolje plasirani, ali previše smo puta bez veze prosuli bodove i sve se nekako poklopilo protiv nas. Kao da nam nedostaje malo iskustva, a usto je u nekim trenucima falilo i malo sreće te nam ne preostaje ništa nego da se pokušamo dignuti u nastavku sezone - istaknuo je Gregov. - Kako stoje stvari, sve je loše za nas započelo s utakmicom protiv Lokomotive. Poslije tog poraza krenule su neke glupe priče koje su nas psihički poprilično uzdrmale, bacile nas unazad i nismo se iz toga uspjeli izvući. Usto, slijedio nam je potom malo teži raspored, neke stvari nam se nisu poklopile i ispalo je tako kako je ispalo.

Pretprošle sezone, posljednje u kojoj se igrala Liga 12, nogometaši Istre 1961 su u 33 odigrana kola primili 32 pogotka. Sad su isto toliko puta uspjeli kapitulirati već do zimske stanke, dok su s druge strane samo 19 puta zatresli protivničke mreže, a taj bi učinak bio i puno slabiji da za "zelene-žute" nije igrao Dejan Radonjić, trenutno treći topnik lige. Pokušavali su u napadu Švabi pomoći suigrači, no sve je ostalo samo na pokušajima, pa je tako i Gregov još uvijek u iščekivanju svog prvoligaškog prvijenca.

- Radonjić je zabio deset golova i ne može mu se ništa reći nego samo skinuti kapu. On je naš jedini pravi napadač i puno znači našoj momčadi, ali na žalost nitko mu se u zabijanju golova nije priključio. Odlazili smo i mi iz zadnje linije u protivnički kazneni prostor, ali nije se isplatilo. Jednostavno nam nije išlo u tom segmentu, ne znam da li smo u polusezoni dali ijedan gol nakon ubačaja iz prekida i na tome bismo morali poraditi, to je dio igre na kojem imamo puno prostora za napredak i to na obje strane terena - naglasio je Gregov. - Što se tiče primljenih golova, 32 je definitivno velika brojka, prevelika. Trener nas je barem sto puta upozoravao na prekide tražeći od nas maksimalnu koncentraciju, ali bez obzira na to uvijek bismo nešto poklonili protivnicima. Bez obzira tko je u tom trenutku bio na terenu, stalno su nas pratile neke glupe pegule i ispalo je da je onima koji igraju protiv nas prekid bio pola gola. Puno smo izgubili na tim glupim situacijama koje pod svaku cijenu moramo izbjeći na proljeće. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter