Europska liga: Prošli svi hrvatski klubovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sva tri hrvatska kluba - Hajduk, Rijeka i Split - prošli su treće pretkolo Europske lige, te će hrvatski nogomet u ždrijebu u petak imati čak četiri predstavnika u ovom natjecanju.

Osim Hajduka, Splita i Rijeke, u sutrašnjem ždrijebu će se naći i Dinamo, koji je ispao iz kvalifikacija Lige prvaka od Aalborga.

Hajduk je na Poljudu pobijedio kazahstanski Šahter s 3-0 i nadoknadio poraz 2-4 iz prve utakmice. Strpljivo gradeći napade, misleći pritom i kako ne primiti pogodak, nogometaši Hajduka anulirali su loš rezultat i dojam iz prve utakmice te dokazali da su bolja momčad od Šahtera iz Karagandija. Da bi ovo mogla biti lijepa splitska noć nagovijestio je već u 10. minuti Mijo Caktaš, kad je iz slobodnog udarca sa 17 metara, iskosa s lijeve strane, pogodio gredu. Hajduk je već u 14. minuti prepolovio zaostatak iz prve utakmice zahvaljujući sjajnom potezu Tina Svena Sušića. BiH reprezentativac primio je loptu na 18 metara, leđima okrenut suparničkim vratima, okrenuo je svog čuvara i ljevicom precizno pogodio gornji desni kut Šahterovih vrata. Već u 17. minuti Hajduk je bio blizu drugom pogotku, ali je vratar Šahtera Mokin krajnjim naporom obranio udarac Milića s ruba kaznenog prostora. U 27. minuti opasno su zaprijetili Kazahstanci. Simčević je izbjegao zaleđe, ali je njegovo ubacivanje s lijeve strane Hajdukov kapetan Maloča uspio blokirati. Eksploziju slavlja na Poljudu u 36. minuti pokrenuo je Anton Maglica. Sjajno se po desnoj strani probio Avdija Vršajević, ubacio prizemnu loptu na prvu stativu gdje se Maglica ubacio ispred svog čuvara te spretno gurnuo loptu u mrežu pokraj nemoćnog Mokina. Nakon što je u prvom poluvremenu Hajduk imao čak 75 posto posjeda lopte, Splićani su u nastavku prepustili inicijativu gostima koji su nekoliko puta opasno zaprijetili, a najbliže pogotku stigli su u 88. minuti. No, sjajno je na udarac Nikole Pokrivača, kod kojeg se lopta odbila od jednog Hajdukovog igrača, reagirao vratar Hajduka Lovre Kalinića i uspio odbiti loptu u korner. U 90. minuti Maglica je mogao slomiti sve ambicije gostujuće momčadi, ali je njegov udarac iz neposredne blizine vratar Šahtera Mokin uspio zaustaviti. Što nije uspjelo Maglici, napravio je Sandro Gotal u posljednjoj minuti sudačkog vremena. Iskoristio je otvoren prostor, pretrčao s loptom više od 50 metara i smireno poslao loptu pokraj nemoćnog Mokina te tako potvrdio Hajdukov prolaz u završno pretkolo Europske lige.

Nogometaši RNK Splita odigrali su 0-0 u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Europske lige u Odesi protiv ukrajinskog Čornomoreca, te prošli dalje zahvaljujući pobjedi 2-0 iz Splita prije tjedan dana. Splićani su u Odesi odigrali vrlo zrelu utakmicu, a obrana na čelu s odličnim vratarem Andrijom Vukovićem na cijeloj utakmici gorovo da nije napravila nijednu pogrešku. "Crveni" su tako nakon armenske Mike i izraelskog Hapoela Beer Sheve, izbacili i Čornomorec, klub koji je prošle sezone dvapu pobijedio zagrebački Dinamo u skupini Europske lige.

Ukrajinci su od prve minute napali, a već nakon tri minute igre Vuković je obranio veliku priliku Sivakova, da bi u 11. minuti udarac Teikeua zaustavila greda. Sjajni Vuković je do kraja prvog dijela zaustavio još nekoliko pokušaja ukrajinskih igrača, a u drugom dijelu je obrana Splita bila još bolja, pa igrači Čornomoreca gotovo da nisu napravili izrazitiju prigodu.

Nogometaši Rijeke potvrdili su uvjerljivom pobjedom od 4-0 na Kantridi protiv Vikingura s Farskih otoka prolazak u 4. pretkolo Europske lige. U prvom dvoboju na Farskim otocima bilo je 5-1 za Riječane, koji će u petak saznati protivnika u zadnjem pretkolu. Trostruki strijelac za Rijeku bio je Adis Jahović (39, 48, 64), a četvrti zgoditak je autogol gostujućeg igrača Erlinga Jacobsena (77).

Europska liga: Rijeka - Vikingur 4-0

Nogometaši Rijeke potvrdili su uvjerljivom pobjedom od 4-0 na Kantridi protiv Vikingura s Farskih otoka prolazak u 4. pretkolo Europske lige. U prvom dvoboju na Farskim otocima bilo je 5-1 za Riječane, koji će u petak saznati protivnika u zadnjem pretkolu.

Trostruki strijelac za Rijeku bio je Adis Jahović (39, 48, 64), a četvrti zgoditak je autogol gostujućeg igrača Erlinga Jacobsena (77).

Riječani su praktički već nakon prve utakmice osigurali prolaz, pa je uzvratni dvoboj na dobro ispunjenoj Kantridi predstavljao samo puku formalnost, pa je tako trener Matjaž Kek utakmicu započeo bez svojih najboljih napadača Ivana Krstanovića i Andreja Kramarića, te vratara Ivana Vargića. Obrana Vikingura prvi puta je pala u 39. minuti kada je ubačaj s desne strane Jajala glavom dočekao Adis Jahović i pogodio donji desni kut. Tek što je počelo drugo poluvrijeme Jahović je ponovno zabio i opet glavom nakon iznimno preciznog ubačaja Borasa. Do "hat-tricka" je Jahović došao u 64. minuti kada je primirio dugačak pas Sharbinija i ovaj puta nogomet pogodio mrežu gostiju. U 77. minuti igrač Vikingura Jacobsen je nabačaj Borasa poslijedio u vlastitu mrežu za konačnih 4-0.

Pred 6000 gledatelja na stadionu Kantrida sudio je Meškov iz Rusije.

RIJEKA - VIKINGUR GOTA 4-0

Strijelci: 1-0 Jahović (39), 2-0 Jahović (48), 3-0 Jahović (64), 4-0 E.Jacobsen (77ag).

RIJEKA: Prskalo - Boras, Mitrović, Samardžić, Bertoša, Jajalo (Čanađija, 46), Kvržić (Kvržić, 46), Zlomislić (Jugović, 71), Jahović, Sharbini, Ajayi

VIKINGUR: Turi - Gregersen, Hansen, E. Jacobsen, H. Jacobsen, Olsen, Vatnhamar, Hansson (J. Hansen, 81), Djurhuus, Đorđević (Sorensen, 80), Justinussen (Olsen,71)

Hajduk s tri pogotka prošao Šahter

Strpljivo gradeći napade, misleći pritom i kako ne primiti pogodak, nogometaši Hajduka anulirali su loš rezultat i dojam iz prve utakmice te dokazali da su bolja momčad od Šahtera iz Karagandija. Da bi ovo mogla biti lijepa splitska noć nagovijestio je već u 10. minuti Mijo Caktaš, kad je iz slobodnog udarca sa 17 metara, iskosa s lijeve strane, pogodio gredu. Hajduk je već u 14. minuti prepolovio zaostatak iz prve utakmice zahvaljujući sjajnom potezu Tina Svena Sušića.

BiH reprezentativac primio je loptu na 18 metara, leđima okrenut suparničkim vratima, okrenuo je svog čuvara i ljevicom precizno pogodio gornji desni kut Šahterovih vrata. Već u 17. minuti Hajduk je bio blizu drugom pogotku, ali je vratar Šahtera Mokin krajnjim naporom obranio udarac Milića s ruba kaznenog prostora. U 27. minuti opasno su zaprijetili Kazahstanci. Simčević je izbjegao zaleđe, ali je njegovo ubacivanje s lijeve strane Hajdukov kapetan Maloča uspio blokirati.

Eksploziju slavlja na Poljudu u 36. minuti pokrenuo je Anton Maglica. Sjajno se po desnoj strani probio Avdija Vršajević, ubacio prizemnu loptu na prvu stativu gdje se Maglica ubacio ispred svog čuvara te spretno gurnuo loptu u mrežu pokraj nemoćnog Mokina. Nakon što je u prvom poluvremenu Hajduk imao čak 75 posto posjeda lopte, Splićani su u nastavku prepustili inicijativu gostima koji su nekoliko puta opasno zaprijetili, a najbliže pogotku stigli su u 88. minuti.

No, sjajno je na udarac Nikole Pokrivača, kod kojeg se lopta odbila od jednog Hajdukovog igrača, reagirao vratar Hajduka Lovre Kalinića i uspio odbiti loptu u korner. U 90. minuti Maglica je mogao slomiti sve ambicije gostujuće momčadi, ali je njegov udarac iz neposredne blizine vratar Šahtera Mokin uspio zaustaviti. Što nije uspjelo Maglici, napravio je Sandro Gotal u posljednjoj minuti sudačkog vremena. Iskoristio je otvoren prostor, pretrčao s loptom više od 50 metara i smireno poslao loptu pokraj nemoćnog Mokina te tako potvrdio Hajdukov prolaz u završno pretkolo Europske lige.

Pred 30.000 gledatelja na stadionu Poljud sudio je Chapron iz Francuske.

HNK HAJDUK - ŠAHTER 3-0

STRIJELCI: 1-0 Sušić (14), 2-0 Maglica (36), 3-0 Gotal (90+5) HNK HAJDUK: Kalinić, Vršajević (Vasilj, 73), Maloča, Milović, Milić (Nižić, 65), Anđelković, Caktaš, Sušić, Vlašić (Kouassi, 82), Gotal, Maglica. ŠAHTER: Mokin, Porivajev (Murtazajev, 53), Džidić, Malij, Maslo (Žangilišbaj, 60), Kirov, Simčević, Vičius, Konisbajev, Pokrivač, Topčagić.

Čornomorec - Split 0-0

Nogometaši RNK Splita odigrali su 0-0 u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Europske lige u Odesi protiv ukrajinskog Čornomoreca, te prošli dalje zahvaljujući pobjedi 2-0 iz Splita prije tjedan dana.

Splićani su u Odesi odigrali vrlo zrelu utakmicu, a obrana na čelu s odličnim vratarem Andrijom Vukovićem na cijeloj utakmici gorovo da nije napravila nijednu pogrešku.

"Crveni" su tako nakon armenske Mike i izraelskog Hapoela Beer Sheve, izbacili i Čornomorec, klub koji je prošle sezone dvapu pobijedio zagrebački Dinamo u skupini Europske lige. Ukrajinci su od prve minute napali, a već nakon tri minute igre Vuković je obranio veliku priliku Sivakova, da bi u 11. minuti udarac Teikeua zaustavila greda.

Sjajni Vuković je do kraja prvog dijela zaustavio još nekoliko pokušaja ukrajinskih igrača, a u drugom dijelu je obrana Splita bila još bolja, pa igrači Čornomoreca gotovo da nisu napravili izrazitiju prigodu. Splićane još jedan korak dijeli od najvećeg uspjeha u povijesti - plasmana u skupinu Europske lige, a protivnika u završnom pretkolu saznat će nakon ždrijeba u petak. Pred 13.000 gledatelja na stadionu Čornomoreca sudio je Manzano iz Španjolske.

ČORNOMOREC ODESA - RNK SPLIT 0-0

ČORNOMOREC: Bezotosni, Šinder, Sivakov, Slinkin, Teikeu, Kovalčuk (Greičinkin, 89), Gai, Aržanov, Zubeiko (Kabajev, 89), Didenko (Nazarenko, 81), Fomin RNK

SPLIT: Vuković, Radotić (Ibriks, 82), Galović, Glumac, Glavina, Vidović, Dujmović, Belle, Rog, Roce (Erceg, 71), Bilić (Bagarić, 82). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter