Eurobasket: Hrvatska - Gruzija 77:76

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija u susretu 2. kola skupine C Eurobasketa u Celju svladala je Gruziju sa 77:76 (17:15, 18:19, 15:18, 27:24).

Pobjedom protiv Gruzije Hrvatska je napravila veliki korak ka prolasku u drugi krug natjecanja.

Junak teško izborene pobjede protiv neugodne Gruzije bio je Ante Tomić koji je devet sekundi prije kraja postigao koš za konačnih 77:76. Tomić je postigao četiri od svojih ukupno sedam poena u posljednjoj minuti, jer je 38 sekundi prije kraja pogodio i oba slobodna bacanja kod rezultata 73-73.

Hrvatska je gotovo čitavim tijekom prvoga poluvremena bila u prednosti protiv čvrste momčadi Gruzije, ali nikako se nije uspijevala odvojiti na veću razliku. Najveću prednost imala je u 12. minuti kada je bilo 25:17., no umjesto da "prelome" susret i odvoje se na dvoznamenkastu prednost, naši su igrači s nekoliko pogrešaka dopustili suparnicima povratak u rezultatsku ravnotežu. Tako je Gruzija predvođena Rickyjem Hickmanom u 20. minuti čak uspjela i povesti s 33:32.

U drugom poluvremenu u sastavu Gruzije razigrao se George Cincadze, koji je susret završio s 25 ubačaja, te je držao svoju momčad u igri za pobjedu do posljednjeg trenutka. Gruzija je početkom četvrte četvrtine povela s 54:50, ali tada je na scenu stupio Dontaye Draper koji je u posljednjih 10 minuta postigao 11 poena, a svojom je serijom donio prednost Hrvatskoj od 64:58. Nažalost, tu prednost Hrvatska nije znala sačuvati pa se ušlo u neizvjesnu završnicu.

Nakon što je Tomić pogodio oba slobodna bacanja za 75:73, Cincadze je u sljedećem gruzijskom napadu ušao u reket i potom pronašao Sanija Kidzea koji je neometan pogodio tricu za 75:76. U posljednjem napadu Hrvatske Draper i Tomić su odlično odigrali "pick and roll", te je Tomić realizirao lagano polaganje za 77:76. Cincadze je u preostalom vremenu imao priliku donijeti pobjedu Gruziji, ali srećom nije bio precizan.

Draper sa 16 i Bojan Bogdanović s 15 koševa bili su najefikasniji u sastavu Hrvatske, dok su Cincadze s 25 i Hickman s 20 ubačaja predvodili Gruziju.

Nakon dva kola i Hrvatska i Gruzija imaju po pobjedu i poraz.

Nakon dana odmora u petak, Hrvatska će u 3. kolu u subotu s početkom u 17.45 sati igrati protiv Poljske. (Hina)

EP: Tučnjava navijača Srbije i BiH
Uoči današnje utakmice na EP u košarci između Srbije i Bosne i Hercegovine u centru Jesenica došlo je do tučnjave navijača dviju reprezentacija. Do tučnjave je došlo kada su navijači išli prema dvorani, a u obračunu se je koristilo kamenje i pirotehnička sredstva, pa ima i ozlijeđenih. Obračun se je dogodio u blizini policijske postaje, pa su slovenski specijalci brzo reagirali i razdvojili sukobljene navijače. (Hina/Tanjug)

Podijeli: Facebook Twiter