EURO: Hrvatsko čudo u Krakowu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski rukometaši izborili su polufinale EURA nakon što su senzacionalno u Krakowu svladali domaćina Poljsku s 37-23 (15-10) u jednoj od najnevjerojatnijih utakmica u povijesti hrvatskog sporta. U polufinalu će Hrvatska igrati sa Španjolskom.

U šokantnom danu na EURU u Poljskoj dogodila su se dva čuda - prvo je Norveška svladala Francusku, a potom je Hrvatska protiv Poljske ganjala pobjedu od 11 razlike, a igrači Željka Babića pobijedili su s nevjerojatnih 14 razlike. U stvorenom krugu Hrvatska, Francuska i Poljska su završili s po šest bodova, a naši rukometaši su prošli u polufinale s omjerom +6, Francuzi imaju +2, a Poljaci -8.  Senzaciji u Krakowu i jednim od najvećih iznenađenja u povijesti europskog rukometa u koje su vjerovali samo najveći optimisti hrvatski rukometaši mogu pretočiti u povijesni prvi naslov europskih prvaka.

Hrvatska je prvo poluvrijeme dobila s 15-10, a u prvih deset minuta drugog dijela serijom 8-0 naši rukometaši su poveli s 23-10 i počeli vjerovati u čudo. U 46. minuti Hrvatska je povela s 30-13, a dokraja je uspjela sačuvati pobjedu protiv nemoćnih Poljaka.

Kod Hrvatske su najbolji bili Manuel Štrlek s 11 golova, Marino Marić je postigao 7, a Zlatko Horvat peti golova, dok je vratar Ivan Stevanović imao 13 obrana. Poljake je predvodio Karol Bielecki s 4 pogotka.

Ranije su u našoj skupini Norvežani su senzacionalno pobijedili olimpijske, svjetske i europske prvake Francuze s 29-24, dok je Bjelorusija bila bolja od Makedonije s  30-29. Norveška je pobjednik skupine s 9 bodova, Hrvatska je druga sa 6, koliko imaju i Francuzi i Poljaci, Bjelorusija je peta s dva boda, a Makedonija posljednja s jednim bodom.

Hrvatska će 29. siječnja igrati polufinale u Krakowu sa Španjolskom, dok se u drugom polufinalu sastaju Njemačka i Norveška.

Utakmicu je na našim vratima započeo Ivan Stevanović umjesto Mirka Alilovića, a Riječanin je posve opravdao uvrštanje obranama u prvom dijelu. Hrvatska je susret započela sjajno, povela je s 3-0, a Poljaci su tek nakon devet minuta igre postigli prvi gol. U 15. minuti Hrvatska vodi 5-1, a Stevanović je obranio pet od šest šuteva. U 23. minuti naša prednost se penje na čak 11-6, da bi potom ostali bez dva isključena igrača, pa Poljaci smanjuju na 12-9. Štrlek s tri uzastopna gola donosi Hrvatskoj +6 (15-9), imali smo čak i napad za sedam razlike, a na odmor se otišlo ipak sa "samo" 15-10. Bilo je to najbolje poluvrijeme Hrvatske na prvenstvu, u kome je sve funkcioniralo skoro savršeno, ponajprije zahvaljujući sjannom Stevanoviću s 9 obrana i dva od tri obranjena sedmerca.

Drugo poluvrijeme je započelo nevjerojatno, pravim čudom jer je nakon deset minuta igre Hrvatska serijom 8-0 došla na nestvarnih 23-10.  Poljska je djelovala posve razbijeno, a prepuna Tauron dvorana je počela zviždati. Horvat je svojim petim golom u drugom poluvremenu u 43. minuti odveo Hrvatsku na +14 (26-12), Marić i Štrlek tri minute kasnije povećavaju na šokantnih 30-13. U 51. minuti Poljaci smanjuju na 30-18 zahvaljujući nekoliko vezanih pogrešaka i isključenja naših, koji su upali u malu krizu. Sedam minuta prije kraja Kopljar zabija za 32-19, Čupić s igračem više, a potom Marić postižu važne golove za 34-20 pet minuta prije kraja. Tri pol minute prije kraja Slišković diže na 35-21, potom Duvnjak sa svojim prvim golom na utakmici zabija za 36-21 i moglo je početi slavlje zbog jednog od velikih preokreta koji će ući u povijest. 

Utakmici u Krakowu nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je u trodnevnom posjetu Poljskoj. Predsjednica Grabar-Kitarović se sa suprugom Jakovom je prije utakmice u svlačionici ispratila rukometaše i zaželjela im uspjeh, a potom je na tribinama dvorane Tauron odgledala utakmicu zajedno s hrvatskim navijačima.

POLJSKA - HRVATSKA 23-37 (10-15)

POLJSKA: Szmal, Wyszomyrski; Lijewski, Krajewski 3, Bielecki 4, Wisniewski 3, Jurecki 1, Konitz 1, Grabarczyk, Glinski 2, Syprczak 1, Daszek 4, Gebala, Lucak, Szyba 3, Chrapkowski 1.

HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Marić 7, Duvnjak 1, Kopljar 3, Gojun, Horvat 5 , Karačić , Štrlek 11, Čupić 4, Kovačević , Mamić, Šebetić 2, Slišković 4, Cindrić, Kozina .

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Poljska 12 minuta.

SEDMERCI: Hrvatska 2/5,  Poljska 2/5

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter