EURO 2016: Island šokirao Englesku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometna reprezentacija Islanda prometnula se u najugodnije iznenađenje EURA u Francuskoj plasiravši se u četvrtfinale zahvaljujući 2-1 (2-1) pobjedi protiv Engleske u osmini finala u Nici.

I u svom četvrtom nastupu u Francuskoj Island je nastavio iznenađivati, nakon što nije izgubio niti jednu utakmicu u skupini, u prvoj utakmici u nokaut fazi šokirali su Englesku svladavši ju sa 2-1 i to nakon preokreta.

Engleska je povela golom Rooneya (4-11m), a preokret su osigurali Ragnar Sigurdsson (6) i Sightorsson (18).

Utakmica je počela na najbolji mogući način za Engleze koji su poveli već u 4. minuti. Islandski branič Saevarsson krivo je procijenio let lopte i dopustio Sterlingu da mu pobjegne, a vratar Halldorsson je potom nepotrebno srušio engleskog napadača kada je ovaj već izgubio kontrolu nad loptom, pa je slovenski sudac Skomina opravdano pokazao na bijelu točku. Engleski kapetan Wayne Rooney sigurno je izveo kazneni udarac i doveo svoju momčad u vodstvo.

U tim trenucima činilo se kako će Engleska lako do uvjerljive pobjede, no niti minutu i pol potom Island je poravnao. Gunnarsson je iz auta ubacio loptu u engleski kazneni prostor, Arnason je glavom prebacio loptu na koju je sjajnu uklizao Ragnar Sigurdsson i pogodio mrežu.

Engleska je potom nekoliko puta zaprijetila udarcima s distance, a najbliži pogotku bio je Alli u 15. minuti. Njegov volej sa 20-ak metara prohujao je malo iznad grede.

Šokantni preokret Islanđani su kompletirali u 18. minuti. Trojica njihovih igrača neometano su se dodavala na rubu engleskog kaznenog prostora, uslijedio je prizemni udarac Kolbeinna Sigthorssona sa 15-ak metara koji je iznenadio Harta, te mu prošao ispod ruke u mrežu.

Do kraja prvog poluvremena Engleska više nije uspjela pronaći rješenje za pokretljivu islandsku obranu. Jedini pokušaj vrijedan spomena bio je volej Kanea nakon ubacivanja Sturridgea u 28. minuti kojega je odlično obranio Halldorsson.

U nastavku susreta prvi je zaprijetio Island, u 55. minuti stvorila se gužva pred engleskim golom u kojoj je Ragnar Sigurdsson na kraju pucao "škaricama" s pet metara, ali ravno u Harta.

Osim što Englezi niti u nastavku nisu nikako uspijevali probiti islandsku obranu, u posljednjih 20-ak minuta Islanđani su sve češće prijetili iz protunapada mogućim postizanjem drugog pogotka. Jedinu pravu priliku za poravnanje imao je Kane u 79. minuti, ali kada je ostao sam na šest metara od islandskog gola on je praktički glavom dodao loptu Halldorssonu u ruke. Island je mogao riješiti dvoboj u 84. minuti, Gunnarsson se uspio osloboditi čuvara, te pucao sa 10-ak metara iskosa s desne strane, no Englesku je u igri zadržao Hart.

Engleska se mogla spasiti doslovno u posljednjem trenutku, ali je Saevarsson deset sekundi prije isteka posljednje minute sudačke nadoknade "skinuo" centaršut Sturridgea s čela Vardyja.

Island će tako igrati u četvrtfinalu protiv domaćina Francuske u nedjelju u Saint-Denisu (21 sat), dok je ovo jedan od najsramotnijih poraza u engleskoj povijesti.

ENGLESKA - ISLAND 1-2

Stadion Allianz Riviera

GLEDATELJA: 35.000

SUDAC: Skomina (Slovenija)

STRIJELCI: 1-0 Rooney (4-11m), 1-1 R. Sigurdsson (6), 1-2 Sigthorsson (18)

ENGLESKA: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier (Wilshere, 46), Rooney (Rashford, 86) - Sterling (Vardy, 60), Kane, Sturridge

ISLAND: Halldorsson - Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason - Johann Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason - Sigthorsson (E. Bjarnason, 77), Bodvarsson (Traustason, 89)

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter