EP atletika: Rezultati hrvatskih predstavnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski atletičar Roland Varga nije se uspio plasirati u finale bacanja diska na Europskom prvenstvu u Zurichu, on je s rezultatom 59.94 metara zauzeo 18. mjesto u kvalifikacijama, a u finale se plasiralo najboljih 12.

Varga je u Zurch stigao s najboljim rezultatom sezone od 63.43m, ali je u kvalifikacijama bio za tri i pol metra slabiji, te nije ispunio očekivanja. Najbolji u kvalifikacijama bio je prvi favorit natjecanja, Nijemac Robert Harting sa 67.01m, a posljednji, 12. se u finale plasirao Šveđanin Axel Harstedt sa 61.51m.

Hrvatski atletičar Stipe Žunić ostao je nadomak osvajanja medalje u bacanju kugle na Europskom prvenstvu u Zurichu, on je u finalu zauzeo četvrto mjesto s novim osobnim rekordom od 20.68 metara.

Do bronce, koju je osvojio olimpijski pobjednik, Poljak Tomasz Majewski, Žunića je dijelilo 15 centimetara, dok je srebrni Španjolac Borja Vivas kuglu bacio 18cm dalje od našeg predstavnika. Zlato je očekivano osvojio svjetski prvak, Nijemac David Storl sa 21.41m.

Žunić (23), koji je tijekom juniorskih dana bacao koplje, a kuglom se ozbiljno počeo baviti tek ove sezone na sveučilištu u SAD-u, na EP je stigao s osobnim rekordom od 20.60. U jutarnjim je kvalifikacijama finale izborio sa 19.94m, a već je u prvoj seriji finala bacio 20.02m. Novi osobni rekord ostvario je već u drugoj seriji, a u preostala četiri hica nije uspio popraviti ovaj rezultat i stići do senzacionalnog odličja.

U kvalifikacijama kugle je među 23 bacača nastupio i Marin Premeru koji je s hicem od 19,55 m osvojio 16. mjesto. U odnosu na Rusa Lesnoja koji je osvojio 12. mjesto, posljednje koje je vodilo u finale, Premeru je ostao kraći za 33 cm.

Ivana Lončarek je u svojoj skupini kvalifikacija na 100m prepone zauzela sedmo mjesto s vremenom 13.25 sekundi, što je za sedam stotinki lošiji rezultat od njezinog osobnog rekorda. Mjesto među 16 polufinalistica izborile su tri najbolje plasirane iz svake od četiri kvalifikacijskih skupina te još četiri najbrže trkačice po vremenu, dok je Lončarek zauzela 23. mjesto u konkurenciji 30 trkačica.

U kvalifikacijama na 400 metara Željko Vincek i Mateo Ružić nisu se iskazali. Obojica su bili posljednji u svojim kvalifikacijskim skupinama. Ružić je s vremenom 47.06 sekundi osvojio 36. mjesto, dok je Vincek s vremenom 48.32 sekundi bio 38. u konkurenciji 40 atletičara.

Trkač na 400 m s preponama Yann Eloi Senjarić s vremenom 52.14 osvojio je posljednje mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Čak i da je trčao na razini svog osobnog rekorda (50.88) 24-godišnji Senjarić ne bi se našao među polufinalistima na 400 m s preponama. Ukupno je zauzeo 33. mjesto među 36 trkača.

Bacačica koplja Sara Kolak osvojila je 21. mjesto među 22 atletičarke koje su nastupile u kvalifikacijama. U svom premijernom nastupu na seniorskom EP-u 19-godišnja Kolak, brončana s juniorskog Svjetskog prvenstva, bila je daleko ispod razine svog osobnog i hrvatskog rekorda (57,79 m) te je hicem od 52,51 m bila bolja samo od Finkinje Sormunen.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter