Davis Cup: Poljska - Hrvatska 1:3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska muška teniska reprezentacija igrat će u rujnu kvalifikacijski susret za povratak u Svjetsku skupinu Davis Cupa nakon što je u susretu 2. kola Skupine I Euroafričke zone u Varšavi svladala Poljsku. Odlučujući treći bod za Hrvatsku osigurao je Marin Čilić koji je svladao Jerzyja Janowicza sa 3:6, 6:7 (5), 6:4, 6:1, 6:3 nakon nešto više od tri i pol sata igre.

Pobjedom Čilića protiv Janowicza Hrvatska je povela s nedostižnih 3:1.

Čilić je vrlo loše ušao u dvoboj, pogotovo mu nije funkcionirao servis, te je Janowicz u prvom setu u gotovo svakom Čilićevom servis-gemu imao priliku za "break". Dva puta Poljak je uspio i oduzeti servis našem igraču, prvim put za vodstvo 3:2, a drugi za zaključenje seta sa 6:3.

I prvi dio drugog seta protekao je u sličnoj igri, ali Čilić je uspio spasiti svih pet "break-lopti" Janowicza, jednu kod 2:1, a čak četiri kod 4:3 za najboljeg poljskog igrača. Do kraja te dionice igre svaki je igrač sigurno držao svoj servis, pa je o pobjedniku odlučivao "tie-break". Čilić je u odlučujućoj igri poveo sa 5:1 i kada se činilo kako je poravnanje u meču neminovno, uslijedio je veliki pad našeg igrača. Janowicz je osvojio šest poena zaredom kojima je i drugi set riješio u svoju korist.

Od početka trećeg seta Čilić je postao mnogo sigurniji na svom početnom udarcu, a to je s vremenom utjecalo i na sve lošiju izvedbu poljskog igrača. Prvu "break-loptu" u trećem setu kod 4:3 Čilić nije iskoristio, ali zato je onu kod 5:4 kojom je automatski osvojio i set.

Čilić je potpuno dominirao četvrtim setom u kojem je dva puta oduzimao servis Janowiczu osvojivši nakon 1:1 pet gemova zaredom. Janowicz je kod vodstva Čilića od 3:1 imao dvije "break-lopte" za povratak u set, ali nakon što ih nije iskoristio u sljedećoj je igri izgubio servis bez osvojenog poena.

Ipak, Janowicz se nakon gubitka četvrtog seta nije "raspao", uspio se sabrati i ponovno pojačati igru na svom servisu. Poljak je stigao i do prve prilike za "break" u petom setu u četvrtoj igri, no Čilić ju je spasio asom iz drugog servisa. Čilić svoju priliku za "break" u sedmoj igri nije propustio, Janowicz je izašao na mrežu, ali još jednom je pokazao kako mu taj segment igre nije jača strana, te je poslao volej u mrežu. Čilić je potom savršeno odradio svoj servis-gem, a zatim još jednom oduzeo servis Janowiczu za konačni uspjeh.

Bio je ovo drugi međusobni dvoboj Čilića i Janowicza i prva pobjeda našeg igrača, prije dvije godine na Mastersu u Parizu i slavio je Poljak sa 7:6 (2), 6:2.

Hrvatska će u rujnu će igrati kvalifikacijski susret za ulazak u Svjetsku skupinu protiv jedne od reprezentacija koje su izgubile u 1. kolu Svjetske skupine ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter