Davis Cup: Čilić vratio Hrvatsku u svjetsku skupinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Davis Cup reprezentacija izborila je pobjedu nad Nizozemskom u Amsterdamu i kvalificirala se u Svjetsku skupinu zahvaljujući pobjedi Marina Čilića koji je u petom, odlučujućem dvoboju svladao Thiema de Bakkera sa 6-7 (4), 6-4, 6-2, 7-5.

Nakon što je Mate Delić propustio prednost od dva seta i priliku da sve dileme oko pobjednika razriješi prije petog meča, sudbina hrvatske reprezentacije i dalje je ostala u sigurnim rukama novopečenog pobjednika US Opena Marina Čilića. Domaći su svoje adute potrošili i Janu Siemerinku nije preostalo ništa drugo nego da posegne za Čilićevim vršnjakom, 25-godišnjim Thiemom de Bakkerom.

De Bakker je trenutačno 145. na ATP ljestvici pojedinaca, ali je prije četiri godine bio 40. tenisač svijeta i sposoban je pobjeđivati i mnogo bolje rangirane tenisače.

Dio svog raskošnog repertoara Nizozemac je pokazao u prvom setu, u kojem je prvi stigao do breaka pa tu prednost izgubio kad je kod 5-4 servirao za osvajanje prve dionice meča. No, u tie-breaku je iskoristio Čilićeve pogreške i došao do startne prednosti.

Gubitak prvog seta ipak nije poremetio Čilićevu koncentraciju. Već krajem prvog seta proradio mu je retern pa nije bilo iznenađujuće što je u drugom setu stvorio sedam prilika za break. Jednu je iskoristio i to je bilo dovoljno za povratak u meč.

Marin je još uvjerljiviji bio u trećem setu te je s dva breaka stigao na set od pobjede. No, Nizozemac je još uvijek bio spreman boriti se te je pri vodstvu 2-1 u četvrtom setu izborio tri break-lopte (0-40).

S pet uzastopnih poena Čilić je otklonio tu, pokazalo se kasnije, posljednju Nizozemčevu prijetnju. Breakom za 6-5 i sa četiri neobranjiva poena kad je servirao za pobjedu, Marin Čilić je za dva sata i 59 minuta slomio De Bakkerov otpor i prvi put kad je bio u poziciji igrati odlučujući meč u Davis Cupu, doveo je hrvatsku reprezentaciju do trijumfa.

Nizozemcima ostaje tuga zbog poraza, a Hrvatska će se u četvrtak u 17 sati, kad na godišnjoj skupštini ITF-a u Dubaiju bude upriličen ždrijeb za 104. izdanje Davis Cupa, po 13. put naći među 16 najboljih reprezentacija svijeta. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter