Čiliću maraton i osmina finala

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Više od četiri sata borbe bilo je potrebno najboljem hrvatskom tenisaču Marinu Čiliću za pobjedu nad Kazahstancem Mihailom Kukuškinom i proboj u osminu finala US Opena na kojem brani prošlogodišnji naslov.

Čilić je protiv 56. tenisača svijeta slavio sa 6:7 (5), 7:6 (1), 6:3, 6:7 (3), 6:1 u dvoboju prepunom preokreta i propuštenih prilika. Bio je to njegov 36. meč u pet setova u karijeri i 22. pobjeda u kojoj je, unatoč oscilacijama, pokazao psihološku stabilnost.

Najteži trenutak imao je u drugom setu, kad je Kukuškin vodio 5:3 i servirao za vodstvo od 2:0 u setovima. No, Kazahstanac tada do set-lopte nije došao. No, jest u 12. gemu kad je imao 15:40 na Čilićevom servisu. No, Marin je i to izvukao, odigrao odličan tie-break i izjednačio stanje u dvoboju.

Nije uspio osvojiti četvrti set u kojem je poveo 3:1, ali je u petom setu iskoristio fizičku iscrpljenost suparnika i velik broj pogrešaka koje je Kukuškin počeo nizati. Nakon četiri sata i šest minuta borbe konačno je mogao proslaviti pobjedu koja ga je po četvrti put u karijeri odvela u drugi tjedan US Opena.

Čilić je čak sedam puta uspio oduzeti servis Kazahstancu, ali je i četiri puta gubio gemove kad je bio na početnom udarcu. Dvoboj je završio s 27 asova, uz 53 posto pogođenih prvih servisa i realizaciju od 84 posto.

Branitelja naslova u osmini finala čeka pobjednik dvoboja Španjolca Davida Ferrera i Francuza Jeremyja Chardyja. (H)


Podijeli: Facebook Twiter