Čilić i Dodig svladali Mayera i Del Potra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treći put zaredom Marin Čilić i Ivan Dodig udružili su snage u Davis Cupu i treći put donijeli bod koji je Hrvatsku doveo na prag drugog trijumfa u ovom natjecanju, nakon što su pred rasprodanom Arenom u subotu svladali Juana Martina del Potra i Leonarda Mayera sa 7-6 (4), 7-6 (2), 6-3.

Do sredine prvog seta Argentinci su imali navijačku prevlast na tribinama, a ni na terenu im nije išlo loše. Leonardo Mayer i Juan Martin del Potro čvrsto su držali svoje servise, a u trećem gemu, kad je prvi put na početnom udarcu bio Ivan Dodig, argentinski je par stigao do prve, pokazalo se i jedine prilike za 'break' u prvoj dionici. Uz Čilićevu pomoć Dodig je zadržao servis i sve do 'tie-breaka' više nije bilo prijetnji s jedne ili druge strane. 

Argentinci su držali prvi servis iznad 70 posto ubačaja, a hrvatski je par lošiju statistiku u toj kategoriji (52 %) nadoknadio odličnom realizacijom drugog servisa (75 %). Kad su igrani najvažniji poeni, Ivan Dodig je u 'tie-breaku' konačno pogodio dva reterna, Leonardo Mayer je dvaput loše reagirao na mreži, što je bilo dovoljno našem paru da sa 7-2 uvjerljivo osvoji odlučujući gem i nakon 55 minuta dođe do važne prednosti. 

Rasplet prvog seta donio je promjenu odnosa snaga i na tribinama. Argentinci su malo utihnuli, hrvatski se navijači malo razgoropadili pa više nije bio dojam kao da se igra, negdje između Argentine i Hrvatske, recimo u Londonu, kako je to duhovito primjetio Ivo Karlović prvog dana. 

Kad su Čilić i Dodig u trećem gemu drugog seta slomili servis Leonarda Mayera i došli do prvog 'breaka' u meču, Hrvati su zagospodarili Arenom Zagreb. Do osmog gema i 40-30 na Čilićevom servisu, sve je išlo po planu za hrvatsku kombinaciju. No, onda je Ivan Dodig u najboljoj namjeri dvaput pogriješio na mreži, što su Argentinci iskoristili za povratak u set. Još jedan 'tie-break' je odlučivao na čiju će stranu otići druga dionica meča. 

Prvih pet poena osvojili su igrači na reternu. Prvi je tu seriju asom za 4-2 prekinuo Čilić. No, nakon promjene strana Argentinci su opet vratili izgubljeno i s dva poena u nizu izjednačili na 4-4. Naši su tenisači za 5-4 natjerali suparnike na pogrešku na mreži, a dva poena na Dodigov servis donijeli su hrvatskom paru dva seta prednosti nakon dva sata igre. 

Ponovno je ključ bio u realizaciji drugog servisa, jer se Čilić i Dodig nisu pomaknuli od 50 % pogođenih prvih servisa ni u drugom setu, ali i u boljem reternu nego u prvoj dionici. 

U trećem setu nije bilo promjene. Čilić i Dodig su nanjušili priliku za pobjedu u tri seta. Del Potro im je izmigiljio u četvrtom gemu, ali Leonardo Mayer nije dva gema poslije. 'Break' za 4-2 bio je konačan udarac od kojeg se Argentinci nisu uspjeli oporaviti. Servirajući za pobjedu Čilić je pogodio četiri prva servisa koja Mayer i Del Potro nisu uspjeli vratiti. Nakon dva sata i 42 minute veliko slavlje u Areni moglo je početi. 

»Danas je bilo nevjerojatno, ovo je pobjeda sve nas«, rekao je Marin Čilić u prvoj izjavi na terenu nakon pobjede. 

»Ovo se samo jednom u životu vidi. Hvala vam«, dodao je Ivan Dodig i pobrao ovacije hrvatskih navijača u do kraja ispunjenoj Areni, koju je u subotu pohodila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te donijela više sreće našim tenisačima, nego što je to na drugoj strani slučaj s Diegom Maradonom. 

»Dođite i sutra, podržite Marina. Idemo do kraja«, zaključio je Dodig. 

Dojam koji je Marin Čilić ostavio u parovima i statistika hrvatske reprezentacije kad je pobjeđivala u subotu te s prednošću 2-1 dočekivala posljednji dan dvoboja, razlog su za veliki optimizam u našem taboru. Naime, hrvatski tenisači imaju perfektnih 20-0 kad su u nedjeljni program ušli s vodstvom 2-1. Marin Čilić i Juan Martin del Potro od 14 sati. Sudar velikih prijatelja i sjajnih tenisača. Ulog: Davis Cup. 

Ne uspije li Marin, Ivo Karlović će čekati svoju priliku da u petom meču donese pobjedu Hrvatskoj. U bilo kojem raspletu, nedjelja nudi još jedan teniski spektakl. Nadamo se, začinjen hrvatskim trijumfom. 

HRVATSKA – ARGENTINA 2-1 

Marin Čilić – Federico Delbonis 6-3, 7-5, 3-6, 1-6, 6-2

Ivo Karlović – Juan Martin del Potro 4-6, 7-6 (6), 3-6, 5-7

Marin Čilić/Ivan Dodig – Juan Martin del Potro/Leonardo Mayer 7-6 (2), 7-6 (4), 6-3

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter