Briljantna sezona porečkih odbojkašica

Šampanjac za Kup - odbojkašice Poreča slave prvi veliki trofej istarske ženske odbojke (J. PREKALJ/arhiva)
Šampanjac za Kup - odbojkašice Poreča slave prvi veliki trofej istarske ženske odbojke (J. PREKALJ/arhiva)

Kad nešto uspije, a pritom se kosi s ustaljenim praksama i načinima, reći će mnogi, bilo je slučajno. No, kada se to isto ponovi više puta i pri svakom bude još bolje, uvjerljivije, uspješnije, e onda je već svima jasno da ima nešto posebno u svemu tome.

Jedan takav primjer su odbojkašice Poreča koje su, nakon što je godinama klub bio na marginama važnijih odbojkaških zbivanja, napravile iskorak i po ulasku u najviši odbojkaški razred krenule nizati zapaženije rezultate te stigle do toga da netom završena sezona bude najbolja u gotovo 70 godina kluba.

Kada su jesenas igrački nešto osiromašene, sezonskim radom iscrpljene, nadolazećim novim školskim i radnim obavezama opterećene kretale u novu natjecateljsku sezonu, malo je tko vjerovao da se može ponoviti ona prošla, u kojoj su dogurale visoko u Kupu i prvenstvu te ostvarile povijesni uspjeh, plasman u Europu.

Možda ni one same nisu vjerovale u ono što je danas iza njih, no činjenica je da je ispisana posebna stranica povijesti, porečke, istarske, pa i hrvatske odbojke. Danas se Porečanke mogu pohvaliti osvajanjem Kupa, treće su u netom završenom prvenstvu, ostvaren je plasman u osminu finala Challenge Cupa, juniorke su im prvakinje Hrvatske, imaju jednu seniorsku te čak pet juniorskih reprezentativki, a uz sve to, da bi bajka bila potpuna, ponijele su laskavu titulu najboljeg ženskog sportskog kolektiva Istarske županije i Grada Poreča.

- Da nam je netko prije sezone sve to ponudio, sigurno bismo mu rekli da je lud. Ne da nismo očekivali, nego se nismo usudili ni nadati da je tako nešto moguće ostvariti. Kako su se stvari odvijale, malo se kasnilo s pripremama i slaganjem ekipe pa nije ni bilo vremena za neke planove.

Svake nam se godine događa da neke igračice nastavljaju školovanje izvan Poreča pa stalno moramo stvarati nove igračice i popunjavati seniorski sastav. Novca jedva da ima za preživljavanje, a kamoli za luksuz dovođenja pojačanja. U jednu ruku je tako i bolje. U principu nismo opterećeni rezultatima, pa možda i zato dolazi do ovako uspješne sezone kao što je bila ova, rekla je ponosna predsjednica kluba sa zapadne obale Istre Teuta Sauko. Činjenica je da je renesansa porečke odbojke počela upravo njezinim povratkom u klub, najprije kao igračice, a potom u upravu. (M. PILAT)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter