Biciklizam: U nedjelju 11. izdanje Trofeja Poreč

Detalj sa starta prošlogodišnjeg Trofeja Poreč (Snimio Milivoj MIJOŠEK(Arhiva)
Detalj sa starta prošlogodišnjeg Trofeja Poreč (Snimio Milivoj MIJOŠEK(Arhiva)

Cestovna biciklistička utrka Trofej Poreč što se vozi u nedjelju i ove će godine biti uvertira najvažnijoj hrvatskoj biciklističkoj manifestaciji, četverodnevnom Istarskom proljeću koje je na programu od 14. do 17. ožujka.

Trofej Poreč (146 kilometara) je u kalendaru UCI-ja, ima klasu 1.2, boduje se za European tour i nagradnog je fonda 3,6 tisuća eura. Ovu prestižnu međunarodnu utrku, koja će na kružnoj stazi Vranići - Tar - Labinci doživjeti 11. izdanje, na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su direktor utrke Ivica Gržinić, direktor TZ Poreč Nenad Velenik i predstavnik IRTA-e Nenad Stojkovski.

- Utrka se, kao i lani, održava na istoj stazi na kojoj će se voziti sedam krugova - najavio je Gržinić. - Start će biti kod hotela Valamar Dimanat u 11 sati, dok se najbrži vozači na cilju u Zelenoj laguni očekuju oko 14.20 sati. Prijavljene su 34 momčadi iz Europe i Azije među kojima i niz profesionalnih timova za koje voze biciklisti iz cijelog svijeta. Nastupiti će 200 vozača što je i gornja granica koju za ovakve utrka dozvoljava UCI. Prema konfiguraciji staze u prvom planu bi trebali biti sprinteri.

Za utrku su prijavljene 34 momčadi iz 17 zemalja, šest iz Njemačke, pet iz Norveške, četiri iz Austrije, po tri iz Slovenije i Hrvatske, dvije iz Slovačke, po jedna iz Češke, Ukrajine, Turske, Rusije, Srbije, Švicarske, Rumunjske, Luksemburga, Kazahstana, Danske i Mađarske. Nastupit će i dvije reprezentacije, Srbije i Švicarske.

Hrvatski biciklizam predstavljat će tri kluba, organizator utrke pazinska Meridiana Kamen, Rijeka i zagrebačka Kalorija.

- Za Meridianu Kamen će uz hrvatske bicikliste nastupiti tri talijanska vozača, Alberto Di Lorenzo, Enrico Rossi i Antonio Testa koji su dobri sprinteri, pa imaju izgleda ostvariti dobar plasman. Za Rijeku će pak nastupiti Josip Rumac, osvajač brončane medalje na prošlogodišnjem juniorskom SP-u.

Za nastup za utrci zainteresirano je više od 200 vozača, ali propisi UCI-ja ne dozvoljavaju start većeg broja biciklista. (Kristijan KLARIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter