Barakude u borbu za peto mjesto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski vaterpolisti nisu uspjeli izboriti borbu za medalje na Europskom prvenstvu u Mađarskoj. Ostali su bez polufinalnog nastupa nakon što su danas u četvrtfinalu poraženi od Italije 7:8.

Tako će izabranici Ivice Tucka natjecanje nastaviti borbom za peto mjesto. Hrvatska je cijeli susret stizala vodstvo Italije od gola ili dva razlike i na koncu imala 20 sekundi za izjednačenje. Čak i igrača više u zadnjih sedam sekundi, ali lopta nije našla prolaz do mreže iza Tempestija i Talijani su slavili.

U susretu starih znanaca, jer samo na posljednjim velikim natjecanjima Hrvatska i Italija srele su se u finalima Olimpijskih igara u Londonu 2012. i Europskog prvenstva u Zagrebu dvije godine ranije, a u oba su navrata slavile "barakude", ponovno su presudili detalji. Ovoga puta na talijansku stranu.

Zanimljivo je da su na ovo prvenstvo u Mađarskoj obje reprezentacije stigle u pomlađenom sastavu pa su izbornici Tucak i Campagna bili prisiljeni dosta toga stvarati iznova, a akcent je stavljen na čvrstinu u obrani. Predviđalo se stoga da će susret završiti s malim brojem golova i ta su se predviđanja i obistinila.

Golmani Pavić i Tempesti u koordinaciji sa svojim obranama vodili su glavnu riječ. Talijani su pak bili puno pokretljiviji u napadu, puno više pucali prema raspoloženom Paviću, dok su "barakude" veliku većinu napada bazirale na dodavanju lopte sidrunu, a izvana je prijetio samo Sukno. Premalo za polufinale.

Prvi pogodak na susretu postigao je talijanski sidrun Aicardi, a odgovorio mu je Sandro Sukno nakon što je Dobud izborio igrača više. Hrvatska se odlično branila s igračem manje, ali je početkom druge četvrtine Luongo iskoristio nepažnju hrvatske obrane s istim brojem igrača i doveo "azzurre" u novo vodstvo.

Odgovor je ponovno stigao s igračem više, ovoga puta preko Lončara. Fondelli je pred kraj druge četvrtine prvi put iskoristio talijansku brojčanu prednost, a potom je Di Fulvio izvana svladao Pavića za veliku, 4:2 prednost Talijana. Muslim je, ponovno s igračem više, poentirao i nakon dvije dionice Hrvatska je imala pogodak zaostatka.

Prvi gol s istim brojem igrača u bazenu Hrvatska je postigla preko sidruna Lončara početkom treće četvrtine za izjednačenje, 4:4. Potom su Figlioli s dva gola i Sukno doteglili momčadi do 6:5 vodstva Italije uoči posljednjih osam minuta.

Raspucani Sukno svojim je trećim golom otvorio posljednju dionicu, a potom je Giorgetti svladao Pavića šutom izvana. Hrvatska nije iskoristila igrača više tri minute prije kraja za izjednačenje, a onda je na drugoj strani dosuđen peterac koji je Giorgetti pretvorio u 8:6, dvije minute i 10 sekundi prije kraja. Muslim je smanjio, ali potom Milaković nije realizirao novog igrača više 47 sekundi prije kraja.

Potom je za posljednji hrvatski napad ostalo 20 sekundi. Sedam sekundi prije kraja isključen je Velotto, ali je talijanska obrana blokirala posljednji pokušaj "barakuda", udarac Šetke.

Hrvatska će u subotu u 13.30 sati igrati za 5. mjesto, dok će Italija polufinale protiv Mađarske igrati prekosutra u 19 sati. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter