ATP Umag: Vatromet za Pabla Cuevasa

Pun samopouzdanja - Pablo Cuevas (M. MIJOŠEK)
Pun samopouzdanja - Pablo Cuevas (M. MIJOŠEK)

Urugvajac Pablo Cuevas pobjednik je Vegeta Croatia Opena! U finalu 25. izdanja 28-godišnji Cuevas svladao je četiri godine starijeg Španjolca Tommyja Robreda, prošlogodišnjeg pobjednika, sa 6:3, 6:4 poslije jednog sata i 29 minuta igre.

Obojica su danas odradila dvostruki posao, a Cuevas je navečer bio svježiji, čvršći i precizniji na umaškoj zemlji. U drugom finalu karijere i drugom u 15 dana, Cuevas je opet podignuo pobjednički pehar što ga je primio iz ruku predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Dodatna nagrada bili su ček na 77.315 eura, 250 ATP bodova i - vatromet.

"Jasan blagoslovljen dan, tamna sveta noć. I pomislim, koji predivan svijet...", pjevao je Goran Griff legendarni "Prekrasan svijet" Louisa Armstronga na zatvaranju jubilarnog izdanja umaškog turnira.

Za Cuevasa to je bila zaista sveta noć, pobjeda u kojoj mu je donijela plasman karijere. Trenutno 60. igrač svijeta skočit će za dvadesetak mjesta (50 mjesta napredovao je poslije trijumfa u Bastadu!), danas će upisati plasman karijere, još 2009. godine bio je 45. na ATP ljestvici. Urugvajski zid...

Za Robreda noć možda nije bila tako sveta, sigurno ne kao ona umaška lani, ali 20. finale karijere (12 naslova) bio je njegov prvi poslije - Umaga. Za utjehu mu ostaje 150 bodova i 40.720 eura nagrade.

Pablo Cuevas na početku prošle sezone uopće nije bio na ATP ljestvici, iza njega bila je stanka od gotovo dvije godine poslije dviju operacija desnoga koljena. Nije igrao od predaje Antoniju Veiću u prvom kolu Roland Garrosa u svibnju 2011. do challengera u Santosu u travnju 2013. godine... Vratio se 28-godišnji Urugvajac iz Concordije, da bi odigrao srpanj iz snova, poslije Bastada upisao se na listu pobjednika Umaga kao drugi kojem je to uspjelo iz - kvalifikacija.

Na drugom izdanju 1991. godine iz kvalifikacija Umag je osvojio Ukrajinac Dimitrij Poljakov. Iz kvalifikacija do umaškog finala došao je još, 2001. godine, danas šesti igrač svijeta Španjolac David Ferrer.

Splićanin Mate Delić imao je 3:2 i 40:15 u trećem setu dvoboja prvoga kola protiv Cuevasa. Urugvajac je pet dana kasnije osvojio naslov, a Delić već ispao i u prvom kolu kvalifikacija Kitzbühela... Tako je to kad letiš na valu samopouzdanja. Da je Delić samo koji put došao na mrežu i znao zatvoriti poen...

Robredo je previše griješio, razvlačen u izmjenama od Urugvajca s jedne na drugu stranu. I kad bi imao šansu, nije je uspijevao iskoristiti. Urugvajac je oduzeo Robredu servis u šestome gemu, iskoristivši četvrtu "break loptu". Dovoljno za set. A kad je drugu dionicu otvorio oduzetim servisom, više ga ništa nije moglo zaustaviti na putu prema 13. uzastopnoj pobjedi, osmoj umaškoj... Usput, Cuevas je drugi kvalifikant koji je osvojio ATP ove sezone, u Münchenu se time mogao pohvaliti Slovak Martin Kližan. (Z. HORVAT)


Podijeli: Facebook Twiter