ATP Umag: I Borna Ćorić u četvrtfinalu!

Horacio Zeballos i Borna Ćorić (M. MIJOŠEK)
Horacio Zeballos i Borna Ćorić (M. MIJOŠEK)

Borna Ćorić, 17-godišnji Zagrepčanin, priključio se Marinu Čiliću u četvrtfinalu 25. izdanja Vegeta Croatia Opena! Velika nada hrvatskog tenisa uzvratila je Argentincu Horaciju Zeballosu za poraz od lani, kad je imao meč u rukama (set, 3:1 i 15:40), sad zatvorivši priču u dva seta. Poslije 12 godina i međusobnog ogleda Željka Krajana i Ivana Ljubičića, u Umagu su opet dva domaća igrača u četvrfinalu.

- Osveta je bila slatka, ali bit će još slađa za koji sat, kad se slegnu dojmovi - kaže Borna Ćorić. - Malo mi je, kad sam prokockao dvije meč lopte, prošao kroz glavu naš prošlogodišnji ogled, ali nisam se uspaničio. Imao sam osjećaj da mi teško može oduzeti servis, lako sam dobivao i svoje gemove. Rekao sam sebi, serviraj kao da je 2:2 ili 3:3. Napravi ili prevari. Malo sam se varao... Istina, malo sam slabije servirao nego u prvom meču, uvjeti su bili sporiji, ali pogodio sam svaki put kad je bilo važno. U ključnim poenima sam preuzeo i inicijativu, što nije uvijek slučaj kod mene.

Poslije trijumfa nad sedmim nositeljem Edouardom Roger-Vasselinom, Ćorić je sjajnom igrom sredio Zeballlosa, 117. igrača svijeta. Lani drugi junior svijeta pokazao je veliku zrelost. Sjajno je odigrao "tie break", a potom dominirao drugim setom. Imao je dvije meč lopte kod 5:2, ali Zeballos je samo odgodio izvjesno.

Bornin prvi četvrtfinale u mladoj karijeri, na kojem su mu iz lože zapljeskali otac Damir, majka Željka, sestra Bruna i njezin dečko Bruno Kovačević.

- Četvrtfinale je sjajna stvar, osjećaj je nevjerojatan. Trebat će mi još vremena da to shvatim. U tom uspjehu zasluge ima domaća publika, ali svakako i uloženi rad, veliki trud koji se sad naplaćuje. Nije mi bilo svejedno kad je pala kiša prije početka, želio sam sunce i brže uvjete, ali ispalo je dobro i ovako, veli Borna.

Slijede prvi nositelj Fabio Fognini ili Španjolac Albert Montanes.

- Fognini je nevjerojatno talentiran. Izuzetno ga cijenim. Ako zaigra kao što može, bit će izuzetno teško, ali zna se ustati i na lijevu nogu. Montanesa sam gledao, prilično je nezgodan.

Marin Čilić će sutra pokušati izboriti treći uzastopni umaški polufinale. Za njega to je prvi, za Čeha Lukaša Rosola treći turnir poslije Wimbledona. Rosol je u formi, igrao je finale Stuttgarta i četvrtfinale Hamburga, dobio devet od 11 dvoboja poslije Wimbledona. No, Čilić je na domaćoj zemlji - favorit.

U četvrtfinale je iz kvalifikacija stigao Urugvajac Pablo Cuevas. Ništa čudno, prije 12 dana osvojio je Bastad, lako pobijedivši Portugalca Joaoa Sousu koji je danas zapeo na Rusu Tejmurazu Gabašviliju i bolnim leđima.

- Bastad je bio nešto posebno, ipak se radilo o prvom naslovu u karijeri. I potvrda da se upornost isplati. Dvije godine sam izgubio zbog desnog koljena, dvaput operiranog. Nije bilo lako, postojala je čak mogućnost da više nikad ne zaigram. No, nisam odustao. Držala me činjenica da sam bio dobro rangiran prije ozljede - kaže Pablo Cuevas, koji je mogao birati, kvalifikacije Umaga ili nastup na challengeru...

Mate Delić ga je mogao zaustaviti u prvom kolu, ali nedostajalo je malo izlazaka na mrežu, malo više snage i više iskustva. Naravno, pratio je Svjetsko nogometno prvenstvo. - Očekivao sam naš dvoboj s Brazilom u četvrtfinalu, ali Kolumbija je bila puno bolja u osmini finala. Suarez? Napravio je pogrešku i šteta je što smo bez njega izgubili, ali mislim da je FIFA bila prestroga prema njemu. Gledao sam i Hrvatsku protiv Brazila. Znam neke vaše igrače, recimo Modrića, ali jednog posebno pamtim - Davora Šukera. (Z. HORVAT)


Podijeli: Facebook Twiter