Antonio Conte novi talijanski izbornik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši trener Juventusa Antonio Conte (45) od utorak je i službeno postao izbornik talijanske reprezentacije, te je s Talijanskim nogometnim savezom (FIGC) potpisao ugovor na dvije godine, odnosno do EURA 2016. u Francuskoj.

"Nisam očekivao da ću imati novi posao samo mjesec dana nakon što sam otišao iz Juventusa. Mislio sam kako ću imati više vremena za rad na poboljšanju svog taktičkog znanja, za učenje stranih jezika i kako ću čekati poziv nekog od europskih velikana. Ali, odmah sam dobio poziv za vođenje vrhunske momčadi, što Italija po meni jest. Vrlo sam sretan jer sam stigao na poziciju koja je želja svih svjetskih trenera", izjavio je Conte na predstavljanju u hotelu Parco dei Principi u Rimu zahvalivši se svom prethodniku Cesareu Prandelliju koji je podnio ostavku nakon što je Italija ispala već nakon natjecanja po skupinama na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Igrači u novu sezonu ulaze nakon lošeg nastupa na Svjetskom prvenstvu, ali mislim kako možemo popuniti prazninu. Volim teške izazove, to sam pokazao i kada sam preuzimao Juventus, a sada je ista situacija i s reprezentacijom", dodao je Conte.

Novi predsjednik FIGC-a Carlo Tavecchio, koji je na toj dužnosti naslijedio Giancarla Abetea, izjavio je kako je s Conteom postigao dogovor još prošloga tjedna, te je potpis ugovora bio tek formalnost.

Italija će u kvalifikacijama za EURO 2016. igrati u istoj skupini s Hrvatskom, a "azzurri" i "vatreni" svoj će prvi međusobni susret igrati 16. studenoga u Italiji, dok će uzvrat biti 12. lipnja sljedeće godine u Hrvatskoj. Plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije, te najbolja trećeplasirana selekcija iz devet skupina, dok će ostali trećeplasirani sastavi u dodatne kvalifikacije. Uz Hrvatsku i Italiju, u skupini H nalaze se još Bugarska, Norveška, Azerbajdžan i Malta.

Conte će debitirati na klupi Italije u prijateljskoj utakmici protiv Nizozemske u Bariju 5. rujna, a prvu službenu utakmicu voditi će četiri dana kasnije na gostovanju kod Norveške u Oslu.

Inače, Conte je podnio ostavku na mjesto trenera Juventusa sredinom prošloga mjeseca iako je sa "zebrama" osvojio tri naslova prvaka Italije zaredom.

Iz FIGC-a nisu objavili financijske detalje ugovora, ali nagađa se kako će Conte zaraditi četiri milijuna eura. (H)


Podijeli: Facebook Twiter