Analiza LP: Chelsea slavi, Dortmund tuguje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Reala ostvarili su plasman u polufinale Lige prvaka s ukupnih 3:2 protiv Borussije, poslije četvrtfinalnog revanša i poraza od "samo" 2:0 od hrabre dortmundske momčadi. Chelsea je prošao dalje s 3:3 zahvaljujući golu u gostima, nakon što je PSG pao na Stamford Bridgeu s 2:0, i to pogotkom tri minute prije kraja utakmice.

Chelsea - PSG 2:0 (1:0)

(Schürrle 32, Ba 87)

Došao je PSG u London s 3:1 iz prvog meča, ali i bez Zlatana Ibrahimovića u sastavu, pa su gosti vidno oslabljeni istrčali na Stamford Bridge. PSG se u takvoj postavci igre odlučio na kontranapade, dok je Chelsea krenuo na sve ili ništa .

Prva opasnost za Parižane bio je pokušaj Etoa poslije akcije Oscara, ali lopta je završila u korneru, iz kojeg nije bilo veće opasnosti. Pored minusa iz prvog meča, dodatni problem za Chelsea predstavljala je i ozljeda Hazarda u 18. minuti pa je Mourinho prisilno poslao Schürrlea na teren.

On je više nego dostojno zamijenio Belgijanca, i to pogotkom u 32. minuti susreta. Tada mu je David Luiz poslije auta proslijedio loptu, a on pogodio desni donji kut za 1:0, rezultat kojim se otišlo na odmor.

Imao je tim iz Pariza dosta sreće u nastavku, jer je Oscar pogodio gredu iz slobodnog udarca, a okvir gola zaustavio je i Schürrlea da nakon voleja još jednom postane strijelac na ovoj utakmici. Nakon toga zaprijetio je i PSG u 60. minuti prodorom Matuidija po lijevom boku, ali ga je oborio Branislav Ivanović, za sprečavanje veće opasnosti, uz žuti karton za propuštanje sljedećeg europskog meča.

Napadi Chelseaja urodili su plodom tek u 87. minuti, kada se poslije gužve u šesnaestercu i silnih odbijanja lopte na pravom mjestu našao rezervist Demba Ba poslavši loptu pod samu gredu. Eksplodirao je poslije toga Stamford Bridge, a naročito Jose Mourinho, koji je pretrčao pola terena da bi proslavio pogodak s igračima.

"Bluesi" su se morali obuzdati do samog kraja i posljednjeg sudačkog zvižduka, ali su ipak uspjeli sustići veliku prednost gostiju. Viđena je gužva do zadnjih trenutaka u šesnaestercu Čecha, u kom se našao i Sirigu poslije kornera, ali ni to nije donijelo promjenu rezultata. Na kraju Chelsea - PSG 2:0.

Poslije ove pobjede Chelseaja Mourinho je postao prvi trener u povijesti koji se osmi put našao u polufinalu Lige prvaka.

Borussia - Real 2:0 (2:0)

(Reus 24,37)

Desetkovana Borussia predvođena Robertom Lewandowskim nije se uplašila od Reala i poraza od 3:0 iz prvog meča, već je skoro ostvarila nemoguće. Ispostavilo se da ekipa "milijunaša" može protiv Madrižana, koji se nisu uspjeli snaći bez glavne uzdanice, Cristiana Ronalda.

Portugalac nije mogao igrati zbog ozljede, ali ni sjediti od napetosti na klupi, naročito kad je Di Maria promašio jedanaesterac. Damir Skomina pokazao je na bijelu točku u 17. minuti nakon što je Piszczeka lopta pogodila u ruku, a Argentinac je preuzeo odgovornost i - promašio.

Mogao je pogotkom s "bijele točke" Di Maria riješiti sve dileme o plasmanu u polufinale, ali se okliznuo izvodeći najstrožu kaznu, a Weidenfeller je uspješno intervenirao produživši nadu navijačima na Signal Iduna Parku.

Samo sedam minuta bilo je potrebno Borussiji da kazni Madrižane, a za to se pobrinuo Pepe. Očajno je reagirao u želji da proslijedi loptu Casillasu pa ju je samo servirao Reusu za obilaženje vratara Reala i plasiranje "bubamare" u nebranjenu mrežu.

Pokušao je i Lewandowski teatralnim padom iznuditi jedanaesterac, ali bez uspjeha. Ipak, u 37. minuti Borussia je duplirala vodstvo. Ponovo je kiks donio gol, nakon što je Illarramendi na sredini terena dodao loptu Reusu. On je uposlio Lewandowskog koji je pogodio vratnicu, ali je Reus odlično ispratio akciju do kraja za 2:0 i buđenje uspomena na magičnih 4:0 iz prošlogodišnjeg polufinala.

Nakon pauze trener Reala je Illarramendija za kiks kaznio izmjenom pa se na terenu našao Isco od 45. minute. Počeo je Real pritiskati i tražiti put do gola da bi osigurao ulaznicu za polufinale, ali pokušaji Balea i Benzeme zaustavljani su bez većih problema.

Real je i dalje morao strepiti od hrabre Borusije, pogotovo nakon velike prilike Mkhitaryana, koji je zaobišao i Casillasa, ali na nesreću svih navijača žuto-crnih pogodio vratnicu umjesto prazne mreže. Imala je Borussia u nastavku još dvije dobre prilike poslije udaraca Grosskreutza i Reusa, ali je Casillas uspio sačuvati svoju mrežu pa je Real uz puno sreće prošao u polufinale Lige prvaka. (D. Ferinac)


Podijeli: Facebook Twiter