Analiza LP-a: Mourinhova taktika zaustavila Atletico

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Atletico Madrid - Chelsea 0:0

Atletico Madrid (4-4-2): Courtois, Juanfran, Godin, Miranda, F. Luis, Koke, Gabi, Suarez  (od 80. Sosa), Diego (od 60. A. Turan), R. Garcia (od 86. Villa), D. Costa.

Chelsea (4-2-3-1): Čech (od 18. Schwarzer), Azpilicueta, Cahill, Terry  (od 72. Schürrle), Cole, Mikel, D. Luiz, Ramires, Lampard, Willian (od 94. Ba), Torres.

 Atletico je napadao, a Mourinhov Chelsea se odlučio za igru koju su do sada prakticirali igrači iz Madrida i na kraju uspio u namjeri da sačuva svoju mrežu netaknutom. Tako smo u prvom polufinalnom meču Lige prvaka više gledali borbenu nego previše kvalitetnu utakmicu i zato ne čudi da je završena početnim rezultatom, 0:0.

Atletico Madrid je jedno od najvećih iznenađenje u Europi i malo tko je očekivao da će se boriti za finale najboljeg klupskog natjecanja, ali i za titulu u Španjolskoj, dok su "plavci" najviše pažnje dali upravo ovom duelu za koji je Mourinho spremio posebnu taktiku i razoružao domaćine njihovim oružjem.

Atletico je imao čak 26 udaraca prema vratima suparnika, od toga 10 u okvir, dok je s druge strane Chelsea uputio ukupno pet, pa će drugo poluvrijeme u Londonu, u srijedu, 30. travnja, dati odgovor tko će u finale elitnog natjecanja.

Gosti iz Londona igrali su prvi dvoboj bez najboljeg napadača Samuela Eto'oa koji je propustio susret zbog ozljede, iz istog razloga na "Vicente Calderonu" nije bilo ni Edena Hazarda, a Mourinho je u ovoj utakmici ostao bez Čecha i Terrya koji su se ozlijedili.

Madriđani su od prve minute kontrolirali tempo u većem dijelu meča, napadali i pokušavali postići zlata vrijedan pogodak, dok je na drugoj strani Mourinho postavio defenzivno orijentiranu taktiku i opredijelio se za čekanje prilika iz kontranapada, pa je susret protekao gotovo bez pravih prilika.

Prvi peh za goste dogodio se u 15. minuti susreta kada je Gabi iz kornera s lijeve strane gađao izravno u gol, a Petr Čech dobrom intervencijom sačuvao mrežu, ali se i povrijedio tom prilikom i odmah klupi pokazao da mora izvan terena, pa je do kraja mrežu Chelseaja čuvao 41-godišnji Mark Schwarzer. On je poslije ove utakmice postao najstariji igrač u nokaut fazi Lige prvaka, ali ne i ukupno, jer je neprikosnoven bivši vratar Lacija, kome pripada rekord jer je nastupio s 43 godine i 252 dana.

Pored toga  malo toga se zanimljivog događalo na terenu do 27. minute kada je sijevnula kontra "plavaca" koju je povukao Wilian i proigrao Ramiresa na desnoj strani, ali je njegov udarac završio daleko od okvira gola.

Uzvratio je Atletico sedam minuta kasnije pošto je Mario Suárez s više od 20 metara poslao loptu tik pored desne stative, ali do odlaska na predah više pravih udaraca i prilika nije bilo.

Pet minuta po povratku s odmora u središtu pozornosti bio je David Luiz koji je ostao ležati na travi poslije jednog duela, a pomoć mu se ukazivala na terenu, iako su Madriđani na čelu s Diegom Simeoneom inzistirali da ga iznesu s terena, što se nije dogodilo, pa ga je publika s tribina častila zvižducima.

Nedugo zatim Fernando Torres je poslije prodora po lijevoj strani testirao Courtoisa koji je lako ukrotio udarac napadača Chelseaja, da bi po isteku sat vremena igre Atletico počeo "dodavati gas" i sve više se igralo na polovici londonskog tima. Nalete domaćina nije izdržao John Terry koji se ozlijedio u 73. minuti, pa je Mourinho napravio i drugu prisilnu izmjenu i uveo Schürrlea.

Odmah nakon te izmjene došlo je do velike nervoze na sredini terena kada su igrači Atletica tražili igranje rukom Lamparda, koji je poslije te reakcije zaslužio drugi žuti karton i put u svlačionicu. Sudac iz Švedske Eriksson međutim nije mislio tako i dosudio je prekid, ali nije isključio iskusnog vezista Chelseaja, a epilog je bio da su "požutjeli" najratoborniji među crveno-bijelima Gabi i Mikel kod plavaca koji će ujedno zbog ove opomene propustiti uzvrat.

Nastavio je Atletico s napadima, pa su se do kraja utakmice u prilikama našli Raul Garcia i Arda Turan poslije centaršuteva s desne strane, ali su glavom šutirali preko, odnosno iznad grede, pa je i nakon 90. minute igre nula ostala na semaforu kod obje ekipe. Na kraju Atletico Madrid - Chelsea 0:0.

Poslije ovog susreta Atletico se nada da će nastaviti tradiciju jer do sada nikada nije izgubio od engleskih timova i oba puta kada je odigrao 0:0 u prvoj utakmici plasirao se dalje u europskim natjecanjima, uključujući i polufinale s Galatasarayem u sezoni 1973./74., kada je prošao u finale tadašnjeg Kupa prvaka.

Chelsea je s druge strane jednom prošao dalje i jednom je bio eliminiran, nakon što su mreže mirovale u prvom susreta.

Poslije ove utakmice treba istaknuti i rekord Franka Lamparda koji se izjednačio s Xavijem i Valdesom iz Barcelone po broju nastupa u nokaut fazi Lige prvaka. Sva trojica do sada su skupila 51 utakmicu.

Također treba spomenuti i trenerskog maga Josea Mourinha kojem je ovo bilo osmi put da vodi jedan tim u polufinalu Lige prvaka, čime je postavio trenerski rekord po broju nastupa među četiri najbolja tima elitnog natjecanja. Do sada je taj rekord držao legendarni Alex Fergusan sa sedam nastupa. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter