Analiza LP-a: Dinamo nastavio svoju sramotu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslije odigranih utakmica 5. kola Lige prvaka znamo tko ide u osminu finala iz grupa A, B, C i D. Vidjeli smo i nekoliko prekrasnih golova, od kojih se najviše izdvaja gol škaricama Filipa Mexesa sa ruba šesnaesterca. U osminu finala Lige prvaka plasirali su se: Porto, PSG (Grupa A), Arsenal i Schalke (Grupa B), Malaga i Milan (Grupa C), i Borussia Dortmund i Real Madrid (Grupa D).  

PSG se pridružio Portu i njihov međusobni susret odlučiti će koja će ekipa biti prva u Grupi A. U Ligu Europe ide Dynamo iz Kijeva. Naš predstavnik je i dalje na nula golova i nula bodova uz gol razliku 0:13.
 
Dinamo iz Zagreba je trenutno najgora momčad u svim europskim takmičenjima i jedni klub koji nije postigao niti jedan pogodak. Da sramota bude veća nalazi se na samo korak od još jednog negativnog rekorda u Ligi prvaka.

Pobjedama nad Montpellierom, odnosno Olympiakosom, Arsenal i Schalke su završili posao u Grupi B. Olympiakos je siguran putnik u Ligu Europe.

Milan se pobjedom nad Anderlechtom u Belgiji, pridružio Malagi u osmini finala iz Grupe C. U zadnjem kolu za Ligu Europe boriti će se Zenit i Anderlecht.
 
U "grupi smrti" u osminu finala idu Borussia iz Dortmunda i Real iz Madrida. Manchester City koji je najveće razočaranje Lige prvaka borit će se u zadnjem kolu sa Ajaxom za prolazak u Ligu Europe.
 
Porto s pola snage protiv Dinama

U grupi A vidjeli smo najmanje neizvjesnosti. Porto je, očekivano, deklasirao našeg predstavnika dok je PSG slavio u Kijevu golovima Lavezziija.
 
Dinamo je odigrao 45. minuta na nivou najjačeg klupskog natjecanja u Europi, ali teško da tako nešto može biti utjeha prvaku Hrvatske. Porto je od samog početka nametnuo svoju igru, preuzeo kontrolu lopte i dao do znanja Dinamu da će teško doći do bodova na Dragau.
 
Dinamo je pokušao kroz čvrstu defanzivu doći do svojih šansi preko polukontri i kontri i skoro je u tome uspio. Prvu šansu za Dinamo imao je Sammir u 13. minuti kada je nakon dodavanja Vide sa ruba kaznenog prostora pogodio stativu.
 
Brzo je stigla kazna za propuštenu šansu. Već u 20. minuti Porto je vodio nakon gola Lucha Gonzalesa koji se najbolje snašao u kaznenom prostoru i lako savladao Ivana Kelavu.
 
Dinamo se još uvijek nije pokolebao nakon vodstva domaćina i priprijetio je još jednom do kraja poluvremena. Sammir je odlično pronašao Beqiraja koji oklijeva i dopušta da mu, u odličnoj šansi, Otamendi uspije izbiti loptu u korner. Nakon kornera, Beqiraj se našao u još jednoj odličnoj prilici gdje su igrači Porta morali izbacivati loptu sa gol crte. I to je bilo sve od Dinama.
 
Do kraja utakmice bilo je samo pitanje s koliko golova će se Dinamo vratiti u Zagreb. U 66. minuti Moutinho je povisio vodstvo Porta na 2:0, nakon odličnog izvedenog slobodnog udarca, da bi točku na i stavio Varela u 85. minuti nakon prekrasne akcije domaćih.

Dinamo je ostao “u igri”. U igri da sruši još jedan negativan rekord od 12 uzastopnih poraza u Ligi prvaka, koji za sada drži Anderlecht.
 
U Kijevu smo vidjeli odličnu utakmicu u kojoj je Dynamo napadao, ali nije uspio pronaći put do mreže gostiju dok je PSG preko Lavezzija okrutno kaznio sve njihove promašaje i slavio sa 2:0.
 
Schalke teško pobijedio, Arsenal siguran
 
Schalke je napadao čitavu utakmicu, Olympiakos odolijevao sve do 77. minuta kada je Fuchs donio veliko slavlje klubu i navijačima iz Gelsenkirschena.
 
Arsenal je drugi tim iz Grupe B koji ide dalje. “Topnici” su savladali Montepellier golovima Wilsherea u 49. i Podolskog u 63. minuti. Wilshere je postigao svoj prvi pogodak nakon 725 dana. Podolski je potvrdio prolaz Arsenala sjajnim volej udarcem sa ruba kaznenog prostora.

Malaga kao debitant u osmini finala, Milan siguran

Potez večeri vidjeli smo u utakmici Anderlecht-Milan kada je Filip Mexes postigao spektakularan gol s ivice šesnaesterca i to “škaricama”.
 
Milan je pobijedio sa 3:1 i još jednom se vratio neporažen s gostovanja u Belgiji. Pobjedu gostima olakšao je domaći igrač Nuytinck koji je pri rezultatu 1:0 za Milan zaradio, kao zadnji čovjek obrane, direktni crveni karton.
 
Ruski Zenit je potrošio čitavo bogatstvo u ljetnom prelaznom roku, ali ni to nije bilo dovoljno da se kvalificiraju u sljedeću rundu takmičenja. Zenit je već poslije 10. minute protiv Malage bio u zaostatku od dva gola. Uspjeli su igrači Zenita izbjeći poraz i odigrati neriješeno, ali bod im nije dovoljan za nastavak takmičenja u Ligi prvaka i ostaje im u zadnjem kolu šansa da pokušaju izboriti Ligu Europe.

Silna Borussia iz Dortmunda, Real se vratio neporažen

Borussija iz Dortmunda demonstrirala je atomski nogomet u Amsterdamu. Bila je to utakmica za pamćenje Gotzea koji je bio strijelac i trostruki asistent.
 
Uz njega su se istaknuli još  dvostruki strijelac Lewandowski i Marko Reus. Borussia je treći njemački tim koji je uz Schalke i Bayern izborio prolaz u “knock-out” fazu Lige prvaka.
 
Ivan Perišić počeo je meč na klupi za rezervne igrače, a u igru je ušao u 63. minuti umjesto Bendera. Dobro se kretao u napadu i sudjelovao u akcijama svog tima, ali nažalost nije se uspio upisati u listu strijelaca.
 
U utakmici “biti ili ne biti” igrači Manchester Cityija ušli su tako kao da ni sami ne vjeruju da mogu pobijediti goste iz Madrida. Bez prave volje, želje i odlučnosti odigrao je jedan od najskupljih timova današnjice.
 
Takvu situaciju najbolje je iskoristio Benzema kada je u 10. minuti donio vodstvo svom timu, nakon odličnog proigravanja Di Marie. Postavlja se pitanje kako je napadač Reala ostao potpuno sam na pet metara od gola Harta i gdje su se u tom trenutku nalazili domaći obrambeni igrači?
 
Do kraja poluvremena Real je držao igru u svojim rukama i samo sreća, odlični golman Hart i Matija Nastasić spriječili su veće vodstvo Reala.
 
Drugo poluvrijeme, druga priča. City je bacio sve karte u napad i samo čudesni Casillas je spriječio da Aguero postigne izjednačujući pogodak u 63. minuti utakmice kada je napadač Cityija neometan s dva metra pucao pravo u golmana gostiju.
 
Najviše uzbuđenja vidjeli smo u 74. minuti. City je dobio jedanesterac, a Arbeloai je sudac pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton i put u svlačionicu.
 
Aguero je bio siguran sa bijele točke i izjednačio rezultat. Manchester City od toga nije mogao više, ali mu osvojeni bod ne znači ništa više osim šanse da izbori Ligu Europe.

Luka Modrić je zaigrao u početnoj postavi Reala i odigrao odličnu utakmicu do 68. minute kada ga je zamijenio Callejon. Potvrdu dobre igre Luka Modrić je dobio i od novinara Goal.com koji su igru veznog igrača Reala opisali ovako: "Iskorištavao je prazan prostor, njegova vizija igre, mobilnost i oko za dodavanje podsjetili su zbog čega njegova igra nedostaje Premiershipu". (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter