Analiza LP-A: Carlo Ancelotti ima "recept" za Bayern

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Real Madrid - Bayern München 1:0 ( 1:0 )

Stadion: Santiago Bernabeu.

Gledatelja: 79.283.

Sudac: Howard Webb (Engleska).

Strijelac: Benzema za Real u 19. minuti.

Žuti kartoni: Isco (Real).

Real Madrid: Casillas , Carvajal, Ramos, Pepe (od 73. Varane), Fábio Coentrao, Xabi Alonso, Modrić, Isco (od 82. Illarramendi), Di Maria, Benzema, Ronaldo (od 73 Bale).

Bayern München: Neuer, Rafinha (od 66. Javi Martínez), Dante , Boateng , Alaba, Lahm, Kroos, Schweinsteiger (od 74. Müller), Robben, Mandžukić, Ribéry (od 72. Götze).

 

Carlo Ancelotti nikada nije izgubio od Bayerna, a Pep Guardiola nikada nije bio poražen na "Santiago Bernabeu". Jedna od tradicija je morala biti srušena, a talijanski stručnjak je produžio svoj niz na sedam mečeva i prekinuo seriju mlađeg kolege, a Real je zaustavio Bayern pobijedivši ga sa 1:0 u prvom polufinalnom meču Lige šampiona.

Jedan od najvećih europskih derbija, 15. po redu, čime su Bavarci i Madriđani izjednačili najduže rivalstvo u Ligi prvaka i rekord koji su držali Milan i Barcelona, pružio je gledateljima dobar nogomet uz puno taktičkog nadmudrivanja u kojem je pobjedu odnio Real na čelu sa Carlom Ancelottijem.

Real se odlučio braniti i iz kontra napada vrebati pravu priliku. Upravo iz jedne takve je svoju odličnu timsku igru i pretvorio u pobjedu, a bar još dvije prokockao da uvjerljivije slavi. Bayern na drugoj strani nije bio ni sjena one moćne ekipe koja je igrala atomski nogomet ove sezone. Njemački i europski prvak je igrao kao Barcelona pod vodstvom Pepa Guardiole, beskonačno je kružio oko gola rivala gotovo bez prave prilike, pa nije ni čudo što je bivši trener Katalonaca prvi put pognute glave napustio "Santiago Bernabeu", iako je Götze propustio priliku pred kraj utakmice da zaledi domaće navijače.

U uvodnih 10 minuta Bavarci su pokazali veću želju i diktirali su tempo, dok je domaćin jedva prelazio centar igrališta. Nakon toga su Madriđani uglavnom bili na svojoj polovici, Ronaldo nije mogao lopte, a Robben je prvi zaprijetio pošto je poslao loptu sa distance pored lijeve stative i iznudio korner.

Upravo je poslije tog centaršuta s lijeve strane bilo najopasnije, Kroos je ubacio loptu pred gol Reala, a Schweinsteiger glavom gađao ravno u Casillasa. Bayern je dominirao, diktirao tempo i kada je bilo najvažnije nije materijalizirao svoju dobru igru kada je Mandžukić glavom spustio loptu za Kroosa čiji je udarac izblokiran, da bi odmah nakon kontra napada Reala uslijedila erupcija oduševljenja na tribinama.

Madriđani su prvi put pošteno prešli centar, sijevnula je kontra po lijevoj strani odakle je Fábio Coentrao neuhvatljivo pobjegao svojim čuvarima, zakazala je obrana bavaraca na njegov centaršut, jer su u prazno uklizali Dante i Boateng, pa je Benzema potpuno sam na drugoj stativi lako zatresao mrežu Neuera za 1:0 u 19. minuti.

Po istom receptu lako su "kraljevići" mogli da udvostruče prednost u 26. minuti. Modrić je izbacio Coentraoa na lijevoj strani, portugalski bočni je identično centrirao kao nešto ranije, ali je Cristiano Ronaldo iz odlične prilike prebacio loptu iznad grede.

Bayern je nastavio sa Guardiolinom omiljenom tika - taka igrom, pleli su gosti mrežu oko gola rivala, ali je Real bio taj koji je imao bolje prilike. Pet minuta prije kraja prvog poluvremena lopta je preskočila Ronalda i pala pravo do Di Marie koji je usamljen iskosa s desne strane snažno pucao iznad grede.

Rezultat na semaforu se nije mijenjao, a dvije minute po povratku iz svlačionice neozbiljnost Alabe umalo je kaznio Ronaldo, ali je Neuer uspio ukrotiti njegov pokušaj iskosa s desne strane.

Osim tih pet minuta na početku drugog poluvremena, nastavak utakmice je bio preslika prvih 45. minuta. Real je prepustio posjed lopte Bayernu i uspješno se branio, dok su gosti bezuspješno pokušavali stvoriti neku priliku.

Madridska predstava je više ličila na uspavanku umjesto na sudar titana. U drugom dijelu Ronaldo se preselio na klupu, priliku je dobio Bale, a Ancelotti je morao napraviti još jednu izmjenu. Casillas je prilikom jednog boksovanja lopte slučajno udario Pepea u desnu butinu i ozlijedio ga, pa je Varan zauzeo mjesto u zadnjoj liniji.

Izmjene su bile u prvom planu, pošto se ništa nije dešavalo na terenu , a mijenjao je i Guardiola , i upravo su njegovi rezervisti T. Müller i Götze unijeli živosti u igru, a ovaj drugi je u 84. minuti propustio najbolju priliku za Bayern na čitavoj utakmici. Njegov udarac sa nekih 11 metara zaustavio je Casillas, koji je odlično reagirao i odbio loptu u korner. Probudili su se Bavarci u samom finišu i tražili jedansterac nakon pada Müllera, ali je njegov kontakt s Xavi Alonsom bio nedovoljan da se pokaže na bijelu točku.

Treba napomenuti da je Real apsolutni rekorder po broju odigranih mečeva u polufinalnu Lige prvak , protiv Bayerna je došao do brojke 50, a na drugom mjestu ove liste je upravo minhenski tim, kome je ovo bila 31. utakmica. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter