"Zeleno-žuti" izgorjeli u vatrometu golova (5:3)

(T.Dubravec/Cropix)
(T.Dubravec/Cropix)

U vatrometu golova na Poljudu nogometaši Istre 1961 upisali su i treći uzastopni poraz, ali su na zimsku stanku ipak otišli s osme pozicije zahvaljujući porazu Osijeka od Lokomotive. Odigrali su pulski igrači vrlo slabih 40-ak minuta dopustivši domaćinu da povede s 3:0, a onda su neposredno pred odmor zahvaljujući prekršaju Mikanovića na Jordanu dobili "zeleno-žuti" jedanaesterac, prvi uopće ove sezone, koji je realizirao Radonjić, te igrača više u nastavku.

Smanjili su pulski igrači desetim pogotkom svog napadača na 3:2, ali je ubrzo Brkić skrivio drugi jedanaesterac i pritom se ozlijedio i Splićani su ponovno imali dva gola prednosti, da bi u posljednje tri minute postignut po još jedan gol na svakoj strani. Time je ova utakmica postala najefikasnija ove sezone u Prvoj HNL.

Od prve su minute domaćini pokušali čim prije probiti bunker pulskog kluba koji je na Poljudu odigrao najgore poluvrijeme otkako je u elitnom razredu. Mogli su u 19. minuti povesti Splićani nakon ubačaja Kouassija s lijeve strane, no Milevskij je sam s pet metara pucao pored gola. Malo zatim neprecizan je bio i Gotal, a svoju nadmoć "bijeli" su materijalizirali u 30. minuti. Kouassi, koji je zadavao puno muke Gregovu na lijevoj strani, je ubacio u kazneni prostor, a lopta je prošla sve domaće igrače i došla do Blagojevića koji ju je iz nepoznatih razloga "poklopio" rukom.

Sudac Jović koji je bio u blizini odmah je pokazao na bijelu točku. Siguran realizator najstrože kazne bio je Caktaš - 1:0. Samo tri minute potom Splićani postižu i drugi gol, ali uz pomoć pomoćnog suca Krmara koji nije označio evidentno zaleđe Caktaša kojeg je na desnom krilu uposlio Milevskij. Caktaš je loptu ubacio u sredinu, a Gotalu nije bilo teško iz blizine drugi put svladati nemoćnog Brkića - 2:0.

Švabo vratio nadu

U finišu poluvremenu mreže su se zatresle još dva puta. Prvo su Hajdukovci postigli i treći gol. Ponovno je asistent bio Milevskij idealno uposlivši Gotala koji je s centra pobjegao Grafu, zaobišao Brkića i poslao loptu u nebranjenu mrežu - 3:0. Kad je izgledalo da će gosti na odmor otići bez postignutog gola, ipak su smanjili vodstvo domaćih. Maloča je "ispao" na centru, loptu prihvatio Jordan, ušao u kazneni prostor Hajduka i u trenutku kad je htio pucati, s leđa ga je srušio Mikanović. Sudac Jović je odmah pokazao na bijelu točku i iz džepa izvadio crveni karton pokazavši ga Mikanoviću. Radonjić je postavio loptu na bijelu točku i prevario Kalinića, pa su tako Puljani u sudačkoj nadoknadi vremena došli do gola koji im je ponudio nadu da u nastavku s igračem pokušaju nadoknaditi zaostatak od dva gola.

Početkom drugog poluvremenu, gosti su opasno priprijetili. Prvo je Heister pucao, a Kalinić uz malo muke izbacio loptu u korner. Potom je Radonjić smanjio na 3:2 nakon što je Obšivač ubacio loptu s desne strane. Radonjić je s 12 metara pucao i pogodio desni donji kut Kalinića - 3:2.

Ovacije "bijelima"

Unatoč igraču manje domaći su imali prilike za povećanje vodstva. Prvo je Gotal ubacio loptu za Milevskog, ali je Brkić uhvatio loptu, a potom je Gotal pucao iz blizine, a Brkić još jednom obranio. U 72. minuti domaćin je iz drugog jedanaesterca povećao vodstvo, ponovno je siguran realizator bio Caktaš. Milevskij je odlično prihvatio loptu Sušića, a Brkić ga je srušio i u tom dvoboju nastradao. Pukla mu je arkada, pa je i on kolima hitne pomoći odveden s travnjaka.

Nakon kraće stanke Caktaš je svladao Drevena - 4:2. U završnici susreta postignuta su još dva gola. Prvo su Puljani smanjili na 4:3. Nakon što je Radonjić srušen na 17 metara od gola, slobodan udarac izveo je Blagojević i pogodio mrežu iza Kalinića. Minutu kasnije Balić je dao povratnu loptu za ljubimca Torcide Milevskog koji s desetak metara šalje loptu u mrežu i potvrđuje pobjedu domaćina. Hajduk je tako pobjedom otišao na zimsku pauzu uz ovacije s tribina.

Nižić zadobio potres mozga

Nažalost, susret je počeo ozljedom Hajdukovog stopera Zorana Nižića, pri čemu su odmah s pulske klupe na teren utrčali liječnik i fizioterapeut Istre 1961 i odmah mu pružili pomoć. Nakon sudara s Mikanovićem i pružene pomoći Nižić je kolima hitne pomoći prebačen u KBC Split. Dobio je potres mozga, ali po informacijama iz bolnice došao je k svijesti i ostat će na promatranju. U toj je situaciji Mikanović pokušao škaricama odbiti loptu, ali je pritom nogom u bradu pogodio Nižića koji je pao poput nokautiranog boksača.

Demoni na Poljudu

Sredinom prvog poluvremena na južnoj tribini Poljuda rezerviranoj za gostujuće navijače pojavilo se 20-ak navijača pulskog kluba, Demona.

Pletikosa ponovo u Hajduku?

Posljednji ovogodišnji susret na Poljudu iz svečane lože pratio je bivši golman "kockastih" i član ruskog prvoligaša Rostova, Stipe Pletikosa koji je i vjenčani kum trenera Hajduka Igora Tudora. Nešto se "šuška" da bi se Pletikosa mogao u zimskom prijelaznom roku vratiti u Hajduk. No, zasad je to samo priča koja grije srca navijača "bijelih".


Podijeli: Facebook Twiter