Zoran Predin: Pisanje na hrvatskom daje mi slobodu!

Boris Dežulović i Zoran Predin (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Boris Dežulović i Zoran Predin (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Slovenski kantautor i vođa legendarnog Lačnog Franza Zoran Predin sinoć je na pulskom Sajmu knjige u Istri, zajedno s promotorom i autorom predgovora Borisom Dežulovićem, predstavio svoju knjigu dnevničkih zapisa "Druga žena u haremu", u izdanju Aquarius Recordsa.

Dnevnički, putopisni i epistolarni zapisi

Knjiga je to njegovih dnevničkih, putopisnih i epistolarnih zapisa, od Božića u obiteljskom domu 1969. i apsolventskog izleta u London desetak godina kasnije do toga kako je nastala pjesma "Naj ti poljub nariše ustnice", potresnog gostovanja u ratnom Sarajevu neposredno nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma te obiteljskog putovanja u Ameriku.

Kako je rekao Predin, on nije imao literarnih ambicija već je svoje zapise htio objediniti na jednom mjestu. Putopise, dnevnike, pisma i zabilješke sakupio je u duhu otrcane fraze kako svaki muškarac mora u svome životu izgraditi kuću, posaditi drvo, imati sina i napisati knjigu.

- Stručnjaci su mi priznali da je obnova stana u staroj građanskoj kući, zbog koje ti kosa osijedi, izgrizeš nokte i vjeru u ljude, bitno teži posao nego gradnja nove kuće. Imam četiri sina i jednu kćer. Prema navodima moje drage, prirodom očarane mame, još sam kao pubertetlija posadio nekoliko smreka, jela i breza na Pohorju, zato mi je za točku na 'i' u smislu života preostala još samo ova knjiga, finom ironijom objašnjava Predin.

Kazavši da je riječ o nepretencioznim, šarmantnim tekstovima čovjeka koji je zadovoljan životom, Dežulović je u svom stilu ustvrdio da ovo nisu sjećanja ostarjelog rockera na dane slave, seksa i droge, sa sočnim detaljima iz backstagea, motela i zatvorenih barova, nema tu šlepera whiskeya i vreća kokaina, hotelskih harema groupiesa i kurvi, policajaca i nepriznate djece, nema jutarnjeg mamurluka u zatvorskoj ćeliji, demoliranih hotela i pišanja po publici, ni 'prave istine' o tome zašto se raspao Lačni Franz. Istina, jedno dulje poglavlje posvećeno je ovoj kultnoj grupi osnovanoj 1979. u Mariboru.

Pisanje kao neka vrsta terapije

- "Druga žena u haremu" samo su dnevnički zapisi rock-ikone koja je doživjela srednje godine, zvijezde koja je dakle preživjela svoje gnjevne dvadesete i krizne tridesete, pa pristala na starenje. Nemate često prilike čitati takve knjige, one koje nam zapravo pripovijedaju što je bilo poslije, kad priče o rock-zvijezdama obično završavaju, naglasio je Dežulović.

Predin je pročitao duhovito poglavlje o njegovim nevoljama za prisustvovanja dijamantnom jubileju britanske kraljice Elizabete. Naime, Zoranov sin Rok, akademski slikar i animator, napravio je spot za nastup Madnessa pred Buckinghamskom palačom, a snimio je i spot za singl Rolling Stonesa "Doom and Gloom".

Rekavši da mu je pisanje neka vrsta terapije, Predin je dodao da u perspektivi želi napisati roman, fikciju. Nasmijao je publiku čitanjem poglavlja "Osinje bjonde", u kojem prepričava kako mu je za ljetovanja na moru ubola lijevi testis. S druge strane, kako je rekao, bilo mu je vrlo, vrlo teško pisati o iskustvu dolaska Lačnog Franza u svježe postratno Sarajevo.

Govoreći o razlici između poezije i tekstova uglazbljenih pjesama, rekao je da je poezija sloboda i nema granica, dok si u pisanju teksta rob ritma, melodije i aranžmana. Osim na materinjem Predin piše izravno i na hrvatskom jeziku.

- Pisanje na hrvatskom daje mi slobodu. Tada se u meni pojavi još jedan Zoran, slobodniji, drskiji, opušteniji. Neke se stvari na slovenskom vrlo teško govore, a na hrvatskom jednostavnije iskoče. Vjerojatno to vrijedi i obrnuto, zaključio je Zoran Predin, koji je sinoć, dan nakon promocije, nastupio u pulskom Rock Caffeu. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter