Zlatne plakete Calucemu, Duranu i Industrial Projectsu

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Pulske tvrtke Calucemu i Duranu te Industrial Projects iz Fažane dobitnice su Zlatne plakete kao najuspješnije istarske tvrtke u 2014. godini prema izboru HGK Županijske komore Pula, a temeljem njihovih lanjskih rezultata poslovanja.

Nagrade su u četvrtak dobili  na sjednici Gospodarskog vijeća u pulskom hotelu Park Plaza Histria. Industrial Projectsu to je druga godine uzastopce da je nagrađena, a zanimljivost svih ovogodišnjih laureata je i u tome što imaju sjedište u južnoj Istri te su u vlasništvu stranog kapitala.

Dakle, danas najistaknutije rezultate poslovanja više ne stvaraju domaći biznismeni, već stranci koji su kupili i dodatno unaprijedili istarske izvoznike, kao što su Calucem i Duran. Za Calucem je rečeno da su lani uknjižili 303,7 milijuna kuna prihoda, 47,7 milijuna kuna neto dobiti, a njihovi su radnici ostvarili prosječnu neto plaću od 8.815 kuna.

Ove godine im ide dvostruko bolje jer su u čitavu lanjsku dobit ostvarili već u prvoj polovici godine. Predsjednik Uprave Alfred Blažina rekao je kako cement proizvode od uvoznog boksita i istarskog kamena, a da su tehnologija i znanje od domaćih inženjera. U proteklih su pet godina uložili 12,6 milijuna eura, a ove godine planiraju investirati dodatnih 2,4 milijuna. Duran zaposlio 70-ak radnika u pet godina Duran je lani uknjižio 94,5 milijuna kuna prihoda, 13,9 milijuna kuna neto dobiti, a njihovi su radnici ostvarili prosječnu neto plaću od 6.601 kuna.

Pulska tvornica laboratorijskog i industrijskog stakla je zaposlila 70-ak novih radnika u proteklih pet godina, a u tijeku je realizacija projekata za novu liniju za prešanu proizvodnju ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna. Iduće godine planiraju uložiti osam milijuna kuna u generalni remont peći, a u buduće planiraju i instalaciju nove peći kako bi povećali proizvodnju. Oleg Tonjon, tehnički direktor Dirana najavio je da će početkom 2016. u prostoru Svetih Srca izložbom predstaviti 60 godina rada ove pulske tvrtke. (P.GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter