Zirojevićevi "Stanari" u Budimpešti

Igor Zirojević: Vila Horty
Igor Zirojević: Vila Horty

Prvi put pred mađarskom publikom, pulski fotograf Igor Zirojević sutra će se u galeriji Magyar Műhely u Budimpešti predstaviti velikom samostalnom izložbom sa 17 fotografija velikih formata (100x140cm) naslovljenom "Stanari". Izložbu će otvoriti kustosica Paola Orlić i voditelj galerije Balint Szombathy, a prigodnim će se govorom obratiti veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Goran Grlić Radman.

Ove Zirojevićeve tople, nostalgične, autorski zrele fotografije pulskih austrougarskih arhitektonskih vizura premijerno su predstavljene u prosincu prošle godine u Galeriji Makina u Puli, a proizašle su iz projekta umjetničke monografije "Pula - grad interval" troje autora Puležana - fotografa Igora Zirojevića, pisca Dragana Velikića i kustosice Paole Orlić.

Ta bogata opremljena monografija, uz dulji Velikićev esej o njegovu djetinjstvu i odrastanju u Puli i zanimljive pseudopovijesne crtice povjesničarke umjetnosti Paole Orlić, sadrži Zirojevićeve sjajne fotografije pulskih vila u sutonu, ali i, ne manje važno, pojedine njihove stanare i prolaznike, za koje je Paola Orlić na pulskoj premijernoj promociji kazala da su, iako mali, okosnica fotografija.

- Još kao klinac otkrio sam pulsku arhitekturu; zato sam i završio arhitekturu. I ta arhitektura, ali i patina, i svi ti slojevi povijesti ilustriraju povijest grada, kazao je tada Zirojević.

Tragajući za vizurama kuća, ulica i prizora u nestajanju, tražeći i ono opće, ali otkrivajući i ono fragmentarno, začahureno u detalju, poput sasvim određene dekoracije pojedine fasade, arhitekturnog elementa, napukline ili preživjeloga odbačenog predmeta koji su jednom nešto bitno označavali, Igor Zirojević svojim velikim formatima isprepliće stvarne i evocirane obrise koji iščezavaju u slojevima kolektivnog i individualnog zaborava. Istražujući kategoriju nestajanja, fotograf otkriva dimenziju nastajanja vlastitog grada u sebi. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter