Željeznica najbrže gubi putnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Domaći prijevoznici u drugom tromjesečju ove godine ukupno su prevezli manje putnika za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), a u apsolutnim brojkama prevezeno je 23,6 milijuna putnika. 

No, iako je generalno broj putnika manji, neki su prijevoznici na godišnjoj razini profitirali. Tako je u pomorskom i obalnom te zračnom prijevozu zabilježen porast broja putnika, dok je do pada broja putnika došlo u cestovnom prijevozu i osobito željezničkom prometu koji minus u putničkom prijevozu bilježi i za prvih šest mjeseci ove godine. 

Vodni putovi

Prema privremenim podacima DZS-a, željeznicom se u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani prevezlo 10,7 posto manje putnika, dok je kod domaćih cestovnih prijevoznika zabilježen pad od 0,3 posto. U zračnom prometu, pak, ostvaren je rast putnika od 3,9 posto, dok su brodari u drugom kvartalu prevezli 0,3 posto više putnika.

Cestom, željeznicom, zrakom i morem prevezeno je manje robe kao i u prijevozu na unutarnjim vodnim putovima. U cjevovodnom transportu bilježi se porast. Tako je prema privremenim podacima DZS-a, u drugom kvartalu ove godine ukupno prevezeno 26,7 milijuna tona robe, što je na godišnjoj razini pad za 11,6 posto. Pad od  3,1 posto na godišnjoj razini u prijevozu robe pokazuju privremeni podaci za željeznički prijevoz. No, značajniji pad prijevoza robe u drugom kvartalu bilježe zračni promet i to za  9,5 posto te osobito brodari, od čak 18,6 posto.

Pad u prijevozu robe ostvaren je teretnim vozilima hrvatske registracije za 12,4 posto te u prijevozu na unutarnjim vodnim putovima brodovima svih zastava za 5,4 posto, dok je prema privremenim statističkim podacima porast od 8,2 posto ostvaren u cjevovodnom transportu. Kada se pak pogledaju podaci za prvih šest mjeseci ove godine, prijevoznici u cestovnom, pomorskom i obalnom prijevozu prevezli više putnika, a željeznički prijevoz putnika je u padu. S druge strane, u prijevozu roba, kod svih je prijevoznika u šestomjesečnom razdoblju zabilježen pad.

Šest mjeseci

Kada je riječ o putnicima, u šest mjeseci prevezeno ih je 44,5 milijuna putnika, što je na godišnjoj razini pad od 2,2 posto. Tom minusu isključivo je pridonio željeznički putnički promet u kojem je ostvaren pad od 11,6 posto. S druge strane, u prvom polugodištu ove u odnosu na prošlu godinu u cestovnom prijevozu bilježi se rast putnika za 1,6 posto, dok je u pomorskom i obalnom prijevozu rast bio 1,3 posto. U zračnom prijevozu, pak, u prvom je polugodištu prevezen identičan broj putnika kao i u istom razdoblju lani. 

Domaći teretni prijevoznici u prvom su polugodištvu prevezli 50,2 milijuna tona robe, što je za 6,9 posto manje nego u istom periodu lani. Sve grane prijevoza robe, prema podacima DZS-a,  bilježe pad na polugodišnjoj razini, a porast je ostvaren jedino u prijevozu robe na unutarnjim vodnim putovima brodovima domaće zastave i stranih zastava. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter