Zagreb: 150 ekipa Zimske službe posipa glavne prometnice u gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sto i pedeset ekipa Zimske službe Zagrebačkih cesta prije 10 sati izašle su na teren kako bi posipale solju i sipinom sve glavne prometnice, mostove, nadvožnjake, prilaze javnim institucijama, linije javnog gradskog prijevoza i brdske linije, a na raspolaganju im je 18.000 tona soli i 2500 tona sipine, doznaje se u četvrtak u Zagrebačkim cestama.

Pet ekipa Zimske službe je na Sljemenu, gdje čiste i posipavaju Sljemensku cestu, a riječ je o pojačanom broju ekipa zbog "Snježne kraljice". Sljemenska cesta je zasad prohodna i napravit ćemo sve da takva i ostane, izjavio je Hini glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša. 

Mala zimska služba čisti pločnike, tramvajska i autobusna stajališta, gradske stube i šetnice u parkovima. Ekipe Zagrebparkinga čiste parkirališta koja se naplaćuju. 

Suša je pozvao Zagrepčane da čiste snijeg ispred svojih zgrada i kuća, te poslovnih prostora i na parkiralištima zgrada.

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić Hini je izjavio da su svi tramvajski i autobusni koridori prohodni, vozi se bez poteškoća, a u pripravnosti su i ZET-ove ekipe Zimske službe.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u vremenskoj prognozi za Zagreb i okolicu danas prognozira djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Prijepodne i sredinom dana na širem području grada mjestimice slab snijeg. Najviša dnevna temperatura u Zagrebu i okolici bit će od 1 do 3 Celzijeva stupnja.

Snijeg u Konavlima

Najavljivano pogoršanje vremena stiglo je i na jug Hrvatske, a u Konavlima već pada snijeg kojeg je na višim predjelima od jutra napadalo pet centimetara, rekao je u četvrtak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud.

U nižim predjelima još pada kiša sa susnježicom, no procjenjuje da će se i ti predjeli tijekom dana najvjerojatnije zabijeliti.

''Snijeg u Konavlima pada, pogotovo na višim područjima, u nižim predjelima je još kiša i susnježica, ali i tu se uskoro očekuje snijeg. Na višim područjima i  na Konavoskim brdima ima ga već pet centimetara'', rekao je Magud.

Na tom su području na snazi zimski uvjeti, a zimska oprema je obavezna.

''Ralica je krenula na područja koja su pod snijegom, a druga je spremna za Kunu Konavosku. Prognoze kažu da će dosta snijega danas napadati te da ćemo imati problema s burom, odnosno snježnom vijavicom pa apeliramo na vozače koji danas ne moraju da ne kreću na put kroz ova brdska područja'', rekao je Magud.

Prema prognostičkim modelima Državnog hidrometeorološkog zavoda tijekom dana je na širem dubrovačkom području najavljena kiša i snijeg, dok se u noći uz pad temperature najavljuje mogućnost snijega.

Tijekom vikenda najavljeno je sunčano vrijeme, ali uz pad temperatura od -8 do maksimalnih -4 stupnja Celzijeva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter