Za zaštitu od požara u Istri 3,4 milijuna kuna

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije na sjednici održanoj u petak usvojio je plan rada za ovogodišnju protupožarnu sezonu, u kojoj je zaštiti od požara namijenjeno ukupno 3.420.000 kuna.  Najveći dio izdvajaju jedinice lokalne samouprave, dva i pol milijuna, Županija 620 tisuća, međutim, još je uvijek nepoznato hoće li država doznačiti predviđenih tristo tisuća kuna, izjavio je Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik. Istaknuvši da je Istra spremna za protupožarnu sezonu, on je podsjetio da je lani zbog kišovitog ljeta bilo najmanje požara u zadnjih 15 do 20 godina.

Ugašeno je 479 požara, 28 posto manje nego 2013. No, povećao se ukupan broj različitih intervencija: lani ih je zabilježeno 2.467, osam posto više nego prethodne godine. Takozvanih tehničkih intervencija bilo je 1.116, što je rast od 38 posto. Među njima je bilo 158 intervencija u prometnim nesrećama, što je porast od pet posto. Vatrogasci su 49 puta gasili požar na motornim vozilima, a to je 4 posto više nego preklani. Lani je u intervencijama sudjelovalo 6.204 pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi i 753 pripadnika DVD-a koji su koristili 3.162 vatrogasna vozila te odradili 15.085 efektivnih sati.

Osim vatrogasaca, u zaštitu od požara uključen je i čitav niz  službi i institucija koje su spremne za sezonu, počevši od MUP-a, jedinica lokalne samouprave, Hrvatskih šuma, javnih ustanova NP Brijuni, Kamenjaka, Parka prirode Učka, Bina Istre, Županijske uprave za ceste do Županijske gorske službe spašavanja. Iako su ove godine prema odluci Vlade javne ustanove izuzete iz obveze izrade plana motrenja, u javnim ustanovama u Istri, čiji su predstavnici sudjelovali na jučerašnjoj sjednici, donijeli su vlastiti plan motrenja i zaštite od požara. Osim toga, u JU Kamenjak najavljuju i postavljanje tzv. protupožarne kamere. Elvis Zahtila, ravnatelj JU Nature Histrice poručio je nadležnima u MUP-u i Vatrogasnoj zajednici da u Vladi potaknu razgovore kako bi se ovaj problem riješio. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

  VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter