Za vikend u Savičentu na smotru mladih vina i sajam cvijeća

Mirjana Brikweg, Dalibor Macan, Goran Baćac, Dean Pustijanac i Branko Petrović na predstavljaju u Puli (M. MIJOŠEK)
Mirjana Brikweg, Dalibor Macan, Goran Baćac, Dean Pustijanac i Branko Petrović na predstavljaju u Puli (M. MIJOŠEK)

Fešta mladega vina i Fešta od rožic, prvi put zajedno ovog vikenda u Savičenti, označit će kraj kulturnog ljeta u općini koja bilježi konstantan turistički rast. Ove godine Savičenština se može pohvaliti s 90 tisuća turističkih noćenja, a već ima oko 1.750 kategoriziranih ležajeva. Za ruralnu općinu koja nema izlaz na more to su odlični rezultati u vrlo dobroj sezoni za cijelu Istru, rekao je općinski načelnik Dalibor Macan na današnjem predstavljanju u Puli dviju manifestacija kojima ovog vikenda u Svetvinčenat žele privući posjetitelje iz cijele Istre, ali i Riječane, Gorane, Slovence…

Prva jesenska Fešta od rožic, tradicionalni proljetni sajam cvijeća koji se na savičentskoj Placi održava već desetljeće, otvara se u petak u 13 sati i traje sve do nedjelje. U subotu im se pridružuje Fešta mladega vina, već od jutra sa sportskim turnirima, biciklijadom i nogometnim susretima, a od 16 sati središnjom izložbom i degustacijom mladog vina u Art centru, nekadašnjem društvenom domu, gdje se predstavlja 20-ak vrhunskih istarskih vinara.

- Na Placi očekujemo cvjećare iz cijele Hrvatske koji će nuditi ciklame, maćuhice, krizanteme, trave, grmove i razne trajnice koje se sada sade da bi na proljeće procvjetale, ali i davati korisne savjete o uzgoju biljaka i hortikulturnom uređenju vrtova i terasa. Ovogodišnja je novost sajma da ćemo cvijećem ukrasiti i zidine Kaštela, a već od sutra trg će uljepšati i cvjetna instalacija koju pripremaju učenici i nastavnici Osnovne škole Svetvinčenat. Osnovci će imati i svoj prodajni štand na sajmu, sa svojim rukotvorinama, orasima koje su sami brali i marmeladama koje su sami pripremali. Na otvorenju sajma u petak u 13 sati nastupit će đaci iz Juršića, mališani iz vrtića Balončić i gosti iz riječke Osnovne glazbene škole, najavila je organizatorica Mirjana Brikweg, predsjednica udruge Ideja lux koja, uz općinsku Turističku zajednicu, potpisuje organizaciju predstojećih manifestacija.

Direktor TZ-a Dean Pustijanac naglasio je da tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u Svetvinčentu traje već 40 godina, a Fešta mladega vina okuplja vrhunske istarske vinare već desetljeće. Goran Baćac, vinar iz Kukurini i lanjski pobjednik savičentske smotre mladog vina, kaže da je ovo najbolja berba u zadnjih deset godina i da su ovogodišnja mlada vina triput bolja nego lanjska.

Uz Baćca, u subotu u Savičentu svoja mlada bijela i crna vina predstavit će Ravalico, Trapan, Franc Arman, Vivoda, Tomaz, Siljam, Fakin, Moscarda, Matić i mnogi drugi. Posjetitelji će uz kupnju degustacijske čaše za 50 kuna moći kušati sva vina po izboru, a dobit će i ocjenjivački listić za glasovanje o najboljem. Proglašenje tri najbolja vina i uručenje nagrada počinje u 21.30 sati.

Subotnje popodne u Art Centru začinit će folkloraši iz KUD-a Svetvinčenat i grupa In vino veritas, a navečer će u velikom šatoru nastupiti Lidija Bačić s pratećim bendom te Farabuti band. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter