Za obnovu Gračišća, gradnju vrtića i ceste računaju na EU novac

Josip Vuksan, Dorotea Kučenjak, Monika Milivojević i Ivan Mijandrušić obnavljaju crkvu Sv. Vida (A. DAGOSTIN)
Josip Vuksan, Dorotea Kučenjak, Monika Milivojević i Ivan Mijandrušić obnavljaju crkvu Sv. Vida (A. DAGOSTIN)

Nakon kraće investicijske stanke u općinskoj upravi Gračišća pripremili su niz projekata za koje se nadaju da će ih uspjeti realizirati u idućih godinu ili dvije.

Početkom prošlog tjedna započeli su konzervatorski-restauratorski radovi na stupovima, lukovima, profilacijama lijevog broda i pjevališta župne crkve sv. Vida. Radove vodi viši restaurator Josip Vuksan iz velikogoričke slikarsko-konzervatorske radionice Vuksan s pomoćnicama Doroteom Kučenjak i Monikom Milivojević. Njihova ponuda vrijedna 180 tisuća kuna bila je najpovoljnija na provedenom natječaju. Za desni brod i pročelje crkve prijavili su Ministarstvu kulture projekt vrijedan 733 tisuće kuna, a u obilasku Gračišća prije mjesec dana bio je pomoćnik ministra kulture Davor Trupković, pa se općinski načelnik Ivan Mijandrušić nada da će projekt biti odobren.

Obnova orgulja

Obnovu pročelja prijavili su i županijskom odjelu za kulturu u slučaju da zahvat bude samo djelomično financiran. Dodatno bi se rekonstruirale i restaurirale orgulje koje su 1905. godine izrađene u slovenskoj Kamnoj Gorici u radionici braće Zupan. I to je prijavljeno Ministarstvu kulture, a koštalo bi 620 tisuća kuna.

Stara škola u Milotskom Brijegu postat će društveni dom, a radovi vrijedni 670 tisuća kuna započinju već ovog tjedna. Za rekonstrukciju zgrade Ministarstvo regionalnog razvoja doniralo je općini 285 tisuća kuna, a iz Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja ustupljeno je 174 tisuće kuna. Nedostajuća sredstva povući će se dodatno iz spomenutog fonda ili će ih pokriti izravno općina. Radove će izvoditi pazinska građevinska tvrtka Vladimir Gortan.

Nakon što je pravomoćno dobiven dugogodišnji sudski spor oko zgrade Kašće u njoj općina planira urediti Muzej vina. U tu su svrhu od Ministarstva kulture zatražili odobrenje 202 tisuće kuna za izradu projektne i tehničke dokumentacije za njeno uređenje. Dobivena je građevinska dozvola za izgradnju dječjeg vrtića vrijednog osam milijuna kuna pokraj područne osnovne škole, a sad se čeka raspisivanje natječaja Europske unije koji kasni.

Popločenje Gračišća

Stigla je i građevinska dozvola za cestu Lovrići-Bažoni-Brežani-Poldrugovci-Matkovići-Gologorički Dol vrijednu 2,75 milijuna kuna koja se planira prijaviti na isti natječaj. Tom bi investicijom Gračišće dobilo izravnu cestovnu komunikaciju s Gologoričkim Dolom. Za dovršetak popločenja Gračišća općina (zapravo općinska tvrtka Gračišće) je pripremila projekt vrijedan četiri milijuna kuna za isti europski natječaj.

Ministarstvu turizma općina će idući tjedan prijaviti projekt preuređenja Katinine kuće u turistički centar za posjetitelje, vrijedan milijun kuna, na temu vina s obzirom da se u Gračišću održava najstarija kontinuirana izložba istarskog vina. U tom bi se objektu nalazila prezentacija kulturno-povijesnih spomenika Gračišća sa sedam obilaznih točaka: crkva Majke Božje na Placu, crkva sv. Antona, crkva sv. Eufemije, crkva sv. Vida, pogled sa gračaškog zvonika, Salamonova palača i renesansna obrambena kula. Centar bi bio prilagođen osobama s invaliditetom i slijepim osobama (brajlica).

Wedding destinacija

U sve bi se to uklopila ideja Gračišća kao savršenog mjesta za vjenčanje što općina planira promovirati, kaže načelnik Mijandrušić. U izradi je također projekt manje sportske dvorane u Gračišću koju će zajednički prijaviti Sportsko društvo Batlug, SD Funčići, DVD Gračišće, Speleološko društvo Gračišće i Lovačka udruga Kolinka.

- Kada zbrojim vrijednost projekata koje smo pripremili: vrtić osam milijuna kuna, popločenje četiri milijuna, cesta tri milijuna kuna, crkva milijun, turistički centar milijun, pola milijuna škola, to je ukupno 17,5 milijun kuna koje prijavljujemo na razne izvore financiranja, kaže Mijandrušić koji se nada da će većina projekata biti uskoro realizirana. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter