Za Kaštel u Savičenti 9,5 mil. kuna europskog novca

(Goran Šebelić/CROPIX)
(Goran Šebelić/CROPIX)

Općina Svetvinčenat strukturnim europskim fondovima planira prijaviti projekt rekonstrukcije i uređenja palače - kaštela Morosini-Grimani, čime bi ovaj kaštel dobio funkciju pokretača gospodarskog razvoja Savičenštine. Riječ je o integriranom razvojnom programu "KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa" kojim se kani valorizirati kulturna baština i tako povećati atraktivnost i prepoznatljivost općine Svetvinčenat i grada Buzeta. Ukupna vrijednost projekta je 24.524.828 kuna, od čega će se u rekonstrukciju i uređenje kaštela Morosini-Grimani usmjeriti 9.508.730 kuna.

Igor Macan, pročelnik općinske uprave u Savičenti, napominje da je svrha projekta da Svetvinčenat i Buzet po svojoj kulturnoj baštini i povijesti postanu turistički prepoznatljive destinacije tijekom cijele godine, čime bi se privukli gosti i izvan ljetne sezone.

- Općina Svetvinčenat je vodeći partner u programu KulTERRA, uz još 12 partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora koji time osiguravaju dugotrajnu održivost i to povezivanjem lokalne zajednice s privatnim sektorom te politikama javne uprave, kako na lokalnoj, tako i na regionalnoj razini, veli Macan. Partneri Općine u ovom su projektu Grad Buzet, trgovačko društvo Savičenta, TZ općine Svetvinčenat i grada Buzeta, TZIŽ, LAG Južne Istre, Vina Matošević, Povijesna udruga Kaštel, udruga Istra InSpirit, Etnografski muzej u Buzetu, poduzetnik Ferlin i POU - Zavičajni muzej Buzeta.

Programom KulTERRA predviđena je rekonstrukcija dvaju spomenika kulture, razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela. U kaštelu Morosini-Grimani bit će postavljena zbirka oružja Ferlin te uređen prezentacijski centar autohtonih prehrambenih proizvoda - kušaona središnje Istre.

- U kaštelu će se također urediti izložbeni prostor Kapetanova soba koja će biti opremljena jednako kao i u vrijeme kada je ovim kaštelom upravljao kapetan. Bit će također predstavljeni stari običaji vjenčanja u svrhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine te uređen prostor za održavanje manifestacija, kongresa i sajmova, suvenirnica te prezentacijski centar - kušaona središnje Istre, navodi Macan.

Projektom će se razvijati i usluga posluživanja hrane i pića i to obnovom restorana obrta Ferlin, uz razvoj suvenira te tradicionalnih pića i vina.

- Kao jednu od nezaobilaznih horizontalnih mjera ovog projekta valja istaknuti prilagođenost programa osobama s invaliditetom, osobito uzmemo li u obzir da je Svetvinčenat dobitnik nagrade Europska destinacija izvrsnosti 2013. godine, a na temu pristupačnog turizma. Obrazovat ćemo turističke vodiče za vođenje osoba s invaliditetom i u invalidskim kolicima. Za slijepe osobe izradit ćemo audiovodiče, taktilne tlocrte i fotografije. Fotografije i promotivni materijali bit će izrađeni i na Brailleovom pismu te će oba kaštela biti obilježena napisima na Brailleovom pismu, navodi Macan.

Općina Svetvinčenat dosad je uložila znatna sredstva u obnovu kaštela Morosini-Grimani iz vlastitog proračuna, ali i sredstva Ministarstva kulture, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije te europskih fondova. Tako je dio kaštela već obnovljen putem projekta REVITAS koji je financiran u sklopu programa prekogranične suradnje IPA SI-HR 2007-2013. Tada je uređen info-punkt u prizemlju aneksa palače te je u potpunosti obnovljena kvadratna kula, zajedno sa stepeništem na južnom zidu. U sklopu REVITAS-a za kaštel je izdvojeno 187.604 eura.

Nakon obnove kvadratne kule, prizemlja aneksa palače te sanacije zidina, posredstvom Fonda za razvoj turizma koji vodi Ministarstvo turizma dobivena su sredstva za izradu tehničke dokumentacije, što je bio preduvjet za kompletnu obnovu palače kaštela, objašnjava Igor Macan, pročelnik općinske uprave.

Izrađena je tehnička dokumentacija, kao i fotogrametrijski snimak unutrašnjosti palače Morosini-Grimani te glavni projekt na temelju kojeg je nedavno ishodovana građevinska dozvola za rekonstrukciju zdanja. U izradu tehničke dokumentacije utrošeno je 393.720 kuna, od čega je 80 posto financirao Fond za razvoj turizma. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIć)


Podijeli: Facebook Twiter