Za Dačića je homoseksualnost nenormalna

Ilustracija (arhiva, Reuters)
Ilustracija (arhiva, Reuters)

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je u utorak da ne može prihvatiti homoseksualnost kao nešto normalno i prirodno i ocijenio da i manjina mora voditi računa da ne vrijeđa osjećaje većine, izvijestili su beogradski mediji.

"Prošle godine napravili su izložbu gdje su Isusa Krista predstavili kao homoseksualca. I očekuju da ih netko sada aplauzima i ovacijama dočeka", rekao je Dačić novinarima u niškoj zračnoj luci, gdje je nazočio pokaznom letu ruskog zrakoplova za gašenje požara.

"Ako nije prirodno, ako je to manjina i izuzetak, onda i oni moraju voditi računa da ne vrijeđaju osjećaje većine", rekao je Dačić, po izvješću agencije FoNet.

Dodao je da bi volio da netko iz političkog života na djelu pokaže koliko podupire homoseksualce, a ne samo da se čeka da ministarstvo unutarnjih poslova donese odluku o održavanju mimohoda homoseksualaca 28. rujna.

"Još jednom ponavljam, nismo donijeli nikakvu odluku i ne trebamo je donositi, mi ne odobravamo nikakav skup, mi samo zabranjujemo", rekao je Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova.

On je u ponedjeljak izjavio da još nije jasno hoće li mimohod biti 28. rujan održan u Beogradu, ali i da u svakom slučaju neće biti njegov sudionik.

"Znam da je ustavno pravo da se izražava različitost, ali moje je pravo da ne idem na to. Ne treba ulaziti u drugu krajnost i dodvoravati se njima. Trebam li postati gej da bi to bilo proeuropski", rekao je Dačić televiziji B92 odgovarajući na pitanje hoće li nazočiti skupu.

Po njegovim riječima, bilo bi dobro za europsku perspektivu Srbije da skup bude održan, jer to je zahtjev Europske unije, ali bi veća šteta bila ako bi priredba bila organizirana uz slike nasilja kakve su je pratile prije nekoliko godina.

Održavanju mimohoda protive se ekstremističke udruge i navijačke skupine, ali i Srpska pravoslavna crkva. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je prije četiri tjedna Dačića da podupre održavanje mimohoda i izrazila zabrinutost što se srbijanska vlada još nije o tome očitovala. Zajedničko pismo srbijanskim vlastima uputili su potom i veleposlanici 14 država u Beogradu, među kojima i Hrvatske, i pozvali Beograd da osigura mirno i sigurno ozračje za sudionike gej povorke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter