Vrtlog strasti i neostvarive ljubavi

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula sinoć je gostovala predstava "Dama s kamelijama" inspirirana slavnim romanom Alexandra Dumasa u produkciji Bulić Teatra iz Zagreba te u režiji Senke Bulić, koja uz Stipu Kostanića i glumi.

Adaptirana kao drama s dvoje glumaca "Dama s kamelijama" predstava je puna strasti i jedna je od onih brojnih priča o ljubavi za koje je otpočetka jasno da je prava ljubav u njoj neostvariva do kraja, to je priča o ljudima koji se bore sa svojim osjećajima kada osjete da nekog vole.

Dvadesetogodišnji mladić Armando Duval se zaljubljuje u kurtizanu Marguerite Gautier kojom postaje opsjednut. Bolesna Marguerite želi biti slobodna i ne želi nikome polagati račune. Ona nije glupa, zna da bi mogla iskoristiti zaslijepljenog Armanda, i to mu jasno daje do znanja, no Armanda to i nije previše briga.

Ipak, Marguerite nije pokvarena, ona ne manipulira mladićem nego se tek malo poigrava da bi shvatila koje su mu namjere, a time i sebi kupuje vrijeme dok sama pokušava shvatiti što zapravo osjeća prema mladiću. Njih dvoje upuštaju se u ljubavnu vezu, a Armandova vatrena zaljubljenost jako brzo prelazi u gotovo patološku ljubomoru.

Armandova mladalačka ljubav će na koncu doprijeti do Marguerite dok ona polako shvaća da prema mladiću osjeća nešto više, i to nakon dugo vremena nakon što je iznutra bila potpuno prazna. Armando je mladi ljubavni naivni idealist, dok je ona na tom polju iskusna dama, ali koja je prestala osjećati pravu ljubav dok nije upoznala njega. To će biti svojevrsni šok za nju.

"Dama s kamelijama" je predstava u kojoj dominiraju osjećaji, rasplamsana ljubav i strast, no unatoč tome i u tako postavljenom odnosu snaga nema mjesta za sretan kraj. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter