Vodnjan u znaku vina i maslinovog ulja


Dvije manifestacije, 21. smotra vina Južne Istre i 20. smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja, okupile su danas, unatoč oblačnom vremenu i pokojoj kapi kiše, u Vodnjanu brojne posjetitelje.

Na smotri vina 35 uzoraka je bilo podijeljeno u četiri kategorije, suha bijela vina u kategorijama malvazije istarske, muškata žutog i bijelog te chardonnaya, zatim suha crna vina teran, merlot i cabernet sauvignon i mješavina crnih sorti te desertna vina Vin de Rosa, dok su pjenušava vina bila u posebnoj kategoriji. Na smotri ulja najveći istarski proizvođači su predstavili 83 uzorka a dva su uzorka stigla iz Luna sa Paga.

U kategoriji pjenušavih vina zlatna medalja za malvaziju istarsku pripala je obitelji Giacometti-Moscarda, a za desertna vina Vin de Rosa Poljoprivrednoj zadruzi Vodnjan i Udruzi Agroturist. U kategoriji suhih bijelih vina zlato su s malvazijom istarskom osvojili Agroprodukt i Obrt Marčeta, a Agroprodukt za merlot u kategoriji suhih crnih vina.

Prvo mjesto s maslinovim uljem osvojili su OPG Maurizio Biasiol s bužom i Zdenko Dubinko sa sortama piscolene, leccino, ascolino i pendolino. Uzorke je ocjenjivala komisija Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Jedna od prvonagrađenih, Lorella Giacometti-Moscarda rekla je da su u proizvodnju njihovog pjenušavog vina Babos lani krenuli njeni sinovi, izrazivši zadovoljstvo što je obitelj već osvojila nagradu u toj kategoriji, a vinarstvom se bave već 18 godina. Nagrada joj je tim draža, dodala je, jer je pjenušavo vino teško proizvesti zbog posebnog načina proizvodnje. Ova je obitelj medaljama na Smotri nagrađena i za desertno vino te muškat bijeli te mješavinu crnih sorti vina.

- Rezultati su i ove godine impresivni, jer su u kategoriji maslinovih ulja gotovo sva ekstra djevičanska, a mislim da se Vodnjan zaista može ponositi svojim uljima. Na vinima moramo još malo raditi, ali imamo mnogo mladih pa ćemo sigurno u budućnosti postizati dobre rezultate, rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović. 

Franko Raguž iz stručne službe vodnjanskog Agroturista je istaknuo da je, budući da je zima bila vlažna, za očekivati veći napad maslinovog svrdlaša i ove godine pa se maslinari pripremaju na oprez. "Zato možemo reći da objavljujemo rat maslinovom svrdlašu", rekao je Raguž.

Programi manifestacije održavali su se na samom Narodnom trgu, ali i Zajednici Talijana Vodnjana te u bivšem "mliječnom", prostoru poznatom kao Grisa. U aktivnosti je bila uključena i Palača Bettica te Palača Portarol i galerija Loggia. Posebna ovogodišnja atrakcija bila je vožnja vozom koji su vukli magarci, uz obilazak vodnjanskih znamenitosti. Na Placi se održavao Eko sajam uz bogatu ponudu autohtonih proizvoda, primjerice od maslina, lavande ili meda. Posjetitelji svečanog otvorenja mogli su se počastiti velikom tortom u čast 20. smotre maslinovih ulja te velikom besplatnom megafritajom od tisuću jaja sa maslinovim uljem, špaletom i pancetom. (P. LUKEŽ, snimio N. LAZAREVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter