Vodnjan državi ne da vlasništvo nad nekretninama

Među traženim parcelama su i nerazvrstane ceste, gradske ulice, parkovi… (N. LAZAREVIĆ)
Među traženim parcelama su i nerazvrstane ceste, gradske ulice, parkovi… (N. LAZAREVIĆ)

Grad Vodnjan ne prihvaća zahtjev Županijskog državnog odvjetništva za mirno rješenje spora iz srpnja ove godine priznavanjem prava vlasništva Republici Hrvatskoj na nekretninama u vlasništvu Grada, koje se nalaze u katastarskim općinama Vodnjan, Galižana, Juršići i Peroj. Stoga neće biti izdana tabularna isprava za upis prava vlasništva države na tim nekretninama, zaključak je koji je sinoć jednoglasno i bez rasprave donijelo na svojoj sjednici Gradsko vijeće Vodnjana.

U svom zahtjevu Gradu, odvjetništvo navodi da su se te nekretnine, koje su u zemljišnim knjigama pulskog Općinskog suda upisane kao gradsko vlasništvo, 1990. godine, kad su izmjene i dopune Zakona o šumama stupile na snagu, nalazile u društvenom vlasništvu te u šumsko-gospodarskoj osnovi. Zahtjev temelji na presudi Vrhovnog suda iz siječnja ove godine po kojoj su šume i šumska zemljišta koja su 1990. bila u društvenom vlasništvu, neovisno jesu li se nalazila u zoni građevinskog zemljišta ili izvan nje, a bila su u šumsko-gospodarskoj osnovi, postala državno vlasništvo.

"Takav je stav u potpunosti oprečan s dosadašnjim stajalištem Županijskog suda, koji je u svojim odlukama isticao da je upis prava vlasništva Republike Hrvatske glede nekretnina koje su u zemljišnoj knjizi upisane s kulturom šume moguć isključivo temeljem dokumenata prostornog uređenja iz kojih nedvojbeno proizlazi namjena nekretnine", piše u obrazloženju Grada.

Nekretnine koje su predmet zahtjeva Državnog odvjetništva, kako navode u Vodnjanu, ne predstavljaju u naravi šumu, odnosno šumsko zemljište. To nisu ni samo oranice, pašnjaci i maslinici, nego i nerazvrstane ceste, gradske ulice, parkovi, pomorska dobra i slično, što ovakav zahtjev Županijskog državnog odvjetništva čini apsurdnim, ističe se u obrazloženju zaključka. Također, dodaju, postavlja se i pitanje zakonitosti šumsko-gospodarskih osnova, tj. kako je moguće da one postoje unutar granica prostornog, odnosno generalnog urbanističkog plana grada ili općine.

- U zadnje vrijeme čitamo u medijima da Državno odvjetništvo traži knjiženje na zemljišta gradova i općina. Taj zahtjev je apsurdan i opasan. Osim nekretnina u zoni Tison i poslovnoj zoni Galižana, među ovim nekretninama na koje se knjiži država ima okućnica, zgrada i ruševina. Preporuka je Županijske skupštine da to knjiženje ne prihvatimo. Ovakve odluke koče razvoj ovog kraja. Hoće li država održavati te ulice, čistiti ih, graditi komunalnu infrastrukturu: rasvjetu, vodovodnu mrežu?, rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Nakon sjednice vijeća, Vitasović je dao javnu podršku ravnatelju Strukovne škole Pula Anti Babiću kojeg Ministarstvo obrazovanja želi smijeniti zbog nepravilnosti pri upisivanju.

- Poznavajući ga, smatram da nije htio nikoga oštetiti, želio je samo pomoći i stoga mu izražavam javnu podršku, rekao je Vitasović. (piše P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter