Višnjan: Rušenje proračuna kao uvod u negativnu predizbornu kampanju

Hoće li u Višnjan doći povjerenik vlade znat će se ovih dana (Milivoj MIJOŠEK)
Hoće li u Višnjan doći povjerenik vlade znat će se ovih dana (Milivoj MIJOŠEK)

Višnjanski vijećnici nisu podržali prijedlog općinskog proračuna za 2017. godinu u planiranom iznosu od 20,6 milijuna kuna. Stoga, ukoliko do konca godine Vijeće ne donese odluku o privremenom financiranju Općina Višnjan će u siječnju dobiti povjerenika, kojeg će imenovati Vlada, a načelniku Milanu Dobriloviću prestat će mandat općinskog načelnika. U povodu neprihvaćanja proračuna za iduću godinu Milan Dobrilović se priopćenjem obratio žiteljima općine Višnjan, ističući kako neizglasavanje proračuna treba sagledati u širem kontekstu skorašnjih lokalnih izbora.

Oporba nema kvalitetne ponude

Očito su se vijećnici koji nisu glasali za proračun međusobno dogovorili i izabrali ovakav put buduće kampanje, a to su kaže Dobrilović, vijećnici s liste IDS-a: Ivan Majkus (predsjednik vijeća), Miodrag Majkus, Nedjeljko Radovčić i Ivan Poleis, te vijećnici s Nezavisne liste Angela Matticha: Angelo Mattich, Romina Bernobich, Mario Peršurić i Petar Radovan.

- Ako je predizborna platforma vijećnika rušenje proračuna, dakle destrukcija, onda je to najjača poruka stanovništvu. Ovime im stanovnici i njihove potrebe nisu na prvom mjestu, jer puno je lakše srušiti proračun i započeti negativnu predizbornu kampanju nego ponuditi konstruktivna i kvalitetna razvojna rješenja za Višnjan. Ako misle svoju predizbornu kampanju temeljiti na tome da se bave Milanom Dobrilovićem umjesto Višnjanom i potrebama stanovnika, onda je očito da nemaju ništa kvalitetno ponuditi. Naglašavam da nisam ja taj koji je Višnjan i poduzeća zadužio za vrijednost veću od četiri godišnja proračuna odnosno više od 35 milijuna kuna, već sam, unatoč financijskoj pustoši kakvu sam zatekao uspio cijelo ovo vrijeme osigurati redovite plaće svim djelatnicima Vrtića, produženog boravka, općinskih poduzeća i Općine, kaže Dobrilović.

- Neprihvaćanjem proračuna dovodi se u pitanje redovita isplata plaća i funkcioniranje kako Dječjeg vrtića tako i Općine zajedno sa općinskim poduzećima. Osim toga, neizglasavanjem proračuna ne prestaje samo moj mandat, nego i mandat vijećnika. To znači da se nikakve odluke, važne za mještane i gospodarstvo Višnjana, neće donositi sve do formiranja novog vijeća nakon redovitih lokalnih izbora, do  lipnja 2017. godine. Za to odgovornost snose isključivo gore navedeni vijećnici koji nisu podržali proračun. Očito je prevladala nezasitna želja pojedinaca za vlašću i prljavom predizbornom kampanjom koja slijedi, kaže Dobrilović.

Nanosi se šteta žiteljima Višnjana

Načelnik navodi kako oporba nije imala ni toliko strpljenja da pričeka redovite lokalne izbore na kojima je mogla konstruktivno i odgovorno ući u izbornu utakmicu sa željenim kandidatima.

- Na kraju mi savjest nalaže da zaključim kako zadnje radnje vijećnika s liste IDS-a, čiji sam nositelj bio, nemaju veze sa službenim programom s kojim smo dobili mandate na prethodnim lokalnim izborima i ograđujem se od njihovih rušilačkih postupaka koji posljedično sigurno nose štetu Višnjanu. Osobno mogu reći da sam zadovoljan i ponosan na sve učinjeno u mom mandatu, pri tome posebno mislim na smanjenje komunalnog doprinosa za 40 posto, izmjene i dopune PP-a općine Višnjan, kojima se definira razmještaj smještajnih jedinica turističke namjene, izmjena PP-a radi uređivanja nedorečenosti uređenog i neuređenog građevinskog zemljišta, ciljane izmjene PP-a radi omogućavanja gradnje na poljoprivrednom zemljištu. Tomu treba dodati uvrštenje u Prostorni plan Istarske županije: kampa Višnjan s do 1.000 ležaja, povećanja smještajnih jedinica turističke namjene sa dosadašnjih 1.500 na sadašnjih 2.000, poletište za deltaplane, investicijski projekt izgradnje turističkog naselja Stacijon-Markovac, turistički projekt za ljude treće životne dobi u Ženodragi.

Bolja je nego unazad četiri godine

Donošenje Strategije ukupnog razvoja općine Višnjan za razdoblje 2015. do 2020., produženi boravak u OŠ za dvije skupine, stipendije za učenike srednjih škola i fakulteta su projekti na kojima se radilo, kaže Dobrilović.

- U Dječjem vrtiću je osnovana je nova skupina, tako sada ima ukupno dvije jasličke skupine tri mješovite. Utemeljen je novi NK Višnjan jer stari prestao djelovati 2012. godine. Osigurao sam redovito funkcioniranje Općine i općinskih poduzeća zajedno sa Dječjim vrtićom unatoč zatečenim financijskim obavezama prilikom preuzimanja mandata. Formirana su tijela Turističke zajednice Općine Višnjan, izgrađen je privremeni pročistač u Poslovnoj zoni Milanezi, vodovodi u dijelu naselja Markova i dijelu naselja Funtanela, uspostavljena je i dobra suradnja s raznim udrugama i institucijama, a organizirane su i brojne uspješne manifestacije, navodi Dobrilović.

Dobrilović je zaključio da je Općina Višnjan sada u boljoj situaciji od one koju je zatekao 2013., pa je Višnjan danas ugodnije mjesto za život nego što je bio prije četiri godine, koliko god to nekima smetalo.

"Copy paste" proračun

Predsjednik višnjanskog vijeća Ivan Majkus kaže kako se klub vijećnika IDS-a suzdržao od glasovanja, jer su prije sjednice Vijeća, analizirajući proračun za 2017. godinu zaključili kako to nije razvojni proračun, već se po sustavu "copy-paste" njime održava hladni pogon. Na pitanje hoće li kao predsjednik vijeća sazvati sjednicu vijeća prije konca godine kako bi se eventualno mogla donijeti odluka o privremenom financiranju odgovara, kako će ovih dana zasjedati podružnica IDS-a Višnjan i raspravljati o funkcioniranju općine kako bi se donijela odluka o daljim koracima koje će poduzimati njihovi vijećnici, pa i on, kao predsjednik vijeća.

Mattich nakon Tri Kralja

Nositelj nezavisne liste Angelo Mattich kaže kako će se njihova lista priopćenjem oglasiti nakon blagdana Sveta Tri Kralja, jer kaže, ovo je blagdansko vrijeme Božića i ljude treba, barem u ove dane, osloboditi politike i omogućiti im da ovo razdoblje u miru provedu sa svojim obiteljima. Na potanje hoće li njihova lista podržati eventualno prijevremeno financiranje, kaže kako o tomu nitko od njih u ove dane ne razmišlja i ponavlja kako će nakon blagdana objaviti priopćenje o svemu ovomu što se događa u općini Višnjan. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter