Vijeće Rovinja: Proračun je egzaktan, ne trpi emocije

Ulaz u Komunalnu servis iz kojeg se izdvaja novo trgovačko društvo Odvodnja (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Ulaz u Komunalnu servis iz kojeg se izdvaja novo trgovačko društvo Odvodnja (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Gradski vijećnici Rovinja na sjednici su pokazali da im je ljetna pauza dobro došla pa su, usprkos manjem broju točaka dnevnog reda, pravu rafalnu paljbu ispucali na aktualnom satu.

U moru zanimljivih vijećničkih pitanja izdvajamo ono postavljeno od vijećnika Tomislava Sošića (HSLS), kojeg je zanimalo kada će se u Rovinju formirati Mjesni odbori?

Gradonačelnik Giovanni Sponza rekao je da je pokrenuta procedura njegovog osnivanja u Rovinjskom Selu, i da se od tog zadatka neće odustati. Na ponovljeno pitanje, kada će isti biti organizirani u gradu Rovinju, nije dobio odgovor.

Izvješće o radu gradonačelnika i Gradske uprave za period od siječnja do lipnja, podnio je prvi čovjek grada Giovanni Sponza, koji je istaknuo da je "model upravljanja koji se provodi u Rovinju donio rezultate i vrijednosti koji promoviraju Rovinj kao uređenu, otvorenu i konkurentnu zajednicu", posebno ističući i jednu važnu investiciju.

Riječ je naime, o novoj sportsko-školskoj dvorani koja je završena suradnjom grada, Istarske županije i resornog ministarstva i koja je u konačnici rezultirala izuzetnim doprinosom budućoj baštini Rovinja i podizanjem kvalitete života brojnih građana.

Iako je većinom glasova izviješće prihvaćeno, u ime Kluba vijećnika SDP-HSLS, Eda Kalčić, izrekla je brojna pitanja čiji se dijapazon kreće od primjedbi tehničke prirode pa do traženja pojašnjenja, po njenom mišljenju, brojnih nepotpunih stavaka, slabo razumljivih tabelarnih prikaza, pa čak i tumačenja nekih upisanih kratica. Jednom riječju, smatra da bi sva izvješća gradske uprave (izuzev Upravnog odjela za proračun kojeg je pohvalila),trebala biti transparentnija, te predložila da se sva izviješća ubuduće izrađuju po jedinstvenim obrascima.

Također, Kalčić smatra, kako nema razloga za preveliko zadovoljstvo novoizgrađenom dvoranom koja je kasnila dvije godine i kojoj je dobrano probijen ranije zacrtani financijski plafon i kojoj, podsjeća vijećnica, nije riješeno pitanje parkinga.

Rovinjski su vijećnici prihvatili i prijedlog prvih izmjena i dopuna Proračuna grada za 2013. godinu koji iznosi 127.031.143 kuna i koji je u odnosu na ranije umanjen za oko 2,2 milijuna kuna. Nakon što je Milena Obrovac, ispred Upravnog odjela za financije podastrla razloge njegovog smanjenja, Bruno Poropat, vijećnik s Nezavisne liste Bruna Poropata, isti ocjenjuje skoro pa perfektnim, s jednim ali. Smatra, naime, da isti nije kreativan i ne potiče razvoj, na što mu je replicirao vijećnik Petar Macura (IDS), odgovorivši kako je proračun egzaktan i ne trpi emocije na račun u nečijih želja i osjećaja.

S dužom je raspravom, također naposljetku prihvaćen prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Gripole Spine u Rovinju. No, ako se uzme u obzir da je plan uređenja te zone star dva desetljeća - vijećnička su pitanja bila opravdana. Ipak, diskusiju je u jednom trenutku prekinuo Robert Mavrić (IDS), kazavši da se ne raspravlja o industrijskoj zoni, njenom kašnjenju i slično, već isključivo o 60 metara ceste, koja bi ako za njeno uređenje vijećnici glasaju, omogućila ulaz u poduzetničku zonu, odnosno rješavanje zamršenog imovinsko-pravnog statusa tog područja.

Ukratko, kako je to pojasnio Giovanni Sponza, prihvaćanjem ove odluke, grad Rovinj više ne bi morao rješavati imovinsko-pravne odnose s nekolicinom osoba koje su, očito u ovoj transakciji vidjele životnu priliku, već samo sa jednim vlasnikom terena.

Prihvaćena je i Odluka o osnivanju trgovačkog društva "Odvodnja Rovinj-Rovigno" d. o. o. kojim se ono izdvaja iz dosadašnjeg sastava Komunalnog servisa. Naime, Odredbom Zakona o vodama RH-a, ovo je odvajanje legalno i neupitno te većoj diskusiji nije bilo mjesta. No, za istaknut je da ovim činom, prema riječima direktora "Komunalnog servisa" Marka Paliage neće biti ugroženo ni jedno radno mjesto. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter