Vedran Šilipetar na buzetskoj Noći knjige

Otvaranje izložbe Vedrana Šilipetra (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Otvaranje izložbe Vedrana Šilipetra (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sinoć je u cijeloj Hrvatskoj, pa tako ni Istra nije bila izuzetak, obilježena Noć knjige koja se održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. travnja i Dana hrvatske knjige 22. travnja.

Noć knjige obilježena je u više od sto gradova i mjesta u Hrvatskoj, u više od 170 knjižnica te u 50-ak knjižara i ostalih prostora uz bogat i raznovrstan prigodni program.

U Puli je Noć knjige obilježena i u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Sveučilišnoj knjižnici i knjižari Algoritam. Gradska knjižnica bila je mjesto za čitanje, uživanje u putopisu iz Tanzanije, ali i u istarskim slasticama, a bilo je riječi i o projektu razmjene knjiga BookCrossing.

Učenici prvog razreda Gimnazije s profesoricom Zlatom Knez čitali su prerađene bajke koje su osuvremenili da bi na kraju izveli zadnji prizor iz Ionescove "Ćelave pjevačice", dok su na dječjem odjelu djeca s velikim žarom čitala svojim malim prijateljima. Živo je bilo i na čitanju naglas u kojem su sudjelovali učenici prvih i trećih razreda Gimnazije s profesorom Filipom Zoričićem.

Djeca su čitala ulomke iz raznih filmova, od kojih su većina prikazani na festivalu u Areni, dok je Marko Percan na klaviru izvodio filmsku glazbu, a sve je praćeno multimedijalnom projekcijom.

U Sveučilišnoj knjižnici se također čitalo, program se zvao "Čitam ti priču", a sa stranica knjiga u riječi čitatelja naglas su se pretvarale rečenice Alice Munro, Zorana Ferića, Umberta Eca, Etgara Kereta, Woodyja Allena i Ephraima Kishona.

O svojim knjigama "Postelja za četiri" i "Savičenta in the morning", ali i o sebi kao autoru govorio je Darko Pekica koji je prisutne počastio domaćim mlijekom, sirom i skutom. Da sve bude u skladu s ovim degustatorskim dijelom, njegov prijatelj Andi Bančić izložio je fotografije Pekičinih krava u krupnom planu.

U Algoritmu je pak Irac koji živi u Istri Paul O'Grady pričao o svojoj knjizi "Ja, tata iz Irske" i objašnjavao kako je to biti mladi tata koji je još k tome i stranac koji se mora bosti s ovdašnjom birokracijom da bi dobio državljanstvo.

Ovogodišnju Noć knjige, međunarodnu manifestaciju koju su na buzetskom području organizirali Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" - Narodna knjižnica i čitaonica Buzet u partnerstvu s izdavačkom kućom Mara d.o.o. Pula i Srednjom školom te pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, svojim gostovanjem obilježio je Vedran Šilipetar, svestrani i osebujan mladi umjetnik iz Pule.

Šilipetar se buzetskoj publici predstavio izložbom slika i skulptura pod naslovom "Bijelo", stripom "Elvis Brižni" te koncertom u Music and Book Baru, uz Aleksa Nadišića na gitari te Igora Malića na perkusijama, nastupio je i kao vokal, klavijaturist i gitarist.

Raznolik program Noći knjige u Buzetu započeo je sadržajima za najmlađe, pričaonicama i igraonicama te projekcijama crtanih filmova. Knjižničarka Ana Pernić predstavila je idejni i glavni projekt obnove i proširenja Narodne knjižnice i čitaonice, a ravnateljica Učilišta Mirjana Pavletić održala predavanje "Let gospodnjih 1483. ti Misali biše svršeni" o prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi, a u povodu njene 530. obljetnice.

Tijekom sedmosatnog programa čiji je cilj bio promicanje knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva, bio je aktivan i E-corner gdje su srednjoškolke prezentirale programe, fotografije, videouratke putem Facebooka, Twittera, YouTubea i Skypea. (M. Ra., G. Č. Š.)

Čitateljici oprošteno 450 kuna zakasnine

U Noći knjige, održanoj sinoć u labinskoj Gradskoj knjižnici, petnaest građana iskoristilo je mogućnost besplatnog učlanjenja, a dvadesetak mogućnost vraćanje knjiga bez plaćanja zakasnine. Među njima je bila i rekorderka koja je na račun tri davno posuđene knjige uštedjela 450 kuna.

Program, koji je trajao od 18 sati do ponoći, počeo je susretom s kazališnom autoricom Lanom Bitenc. Slijedio je susret s Sandijem Krstinićem, autorom knjige "Živjeti prema emocijama", zatim projekcija filma "U tranziciji 2.0" te rasprava o njemu koju je moderirao Nenad Maljković. Za kraj su učenici SŠ Mate Blažine posjetiteljima čitali priče i pjesme za laku noć. (R. S. )

Noordungove "Priče iz orbite"

U sklopu programa Noći knjige Monte Librića sinoć je u velikoj dvorani Circola održan performans "Priče iz orbite" koji je bio posvećen pioniru austronautike rođenom u Puli - Hermanu Potočniku Noordungu. Performans je pripremio Miha Turšič iz KSEVTA, a radi se o audiovizualnoj instalaciji koja uz zvukove "svemirske tišine" i projekcije ilustracija iz Noordungove knjige "Problem vožnje svemirom" govori o ulasku u bestežinsko stanje. Tako su i najmlađi kroz ovaj atraktivan audiovizualni performans mogli doznati nešto više o Hermanu Potočniku Noordungu i njegovoj važnosti u povijesti čovjekovog osvajanja svemira. (B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter