Već deset let nas ta Prevarantić farba…

Neka gori Prevarantić! (I. AHMIČEVIĆ)
Neka gori Prevarantić! (I. AHMIČEVIĆ)

U Labinu je sinoć, nakon ekspresnog suđenja na platou kraj srednje škole, na lomači završio pust Prevarantić, čime su završena gotovo mjesec i pol duga pokladna ludovanja na Labinštini. Paljenje krivca za sve nedaće popratila je mnogobrojna publika - dobrom odazivu kumovao je i prethodno održan dječji maskenbal u dvorani.

Optužnica za pusta ovaj put nije bila usmjerena na globalne probleme, već na propuste lokalnih vlasti. Pravda se dijelila po europskim regulama, zahvaljujući ulasku u EU, a ne po, kako je naglašeno, balkanskom modelu "kadija te tuži, kadija ti sudi". Okrivljenik je dobio branitelja, ali ovaj je ponudio neuvjerljive ispričnice.

- Dotični Prevarantić vara nas već deset let da će storit starački dom - niš od tega! Šest let već gona da će riješit fekalne vode - još niš, a oteli bimo razvijat turizam. Jedini smo grod na svete ka nima ni hotel, ni motel, ni hostel, ni prenoćište, ni starački dom, frcale su optužbe.

- Labin je treći po razvijenosti, peti po obrazovanim kadrovima, stručnjacima i zadnji po zaposlenosti. A prvi po funeralima. Ca delajo si ti pametni ljudi? So li sposobni storit projekte za evropske fondove, za privuć investicije, za zaposlit jadni narod?, dodao je tužitelj. Na njegovoj meti našla su se i česta poskupljenja vode te zapuštenost sportskih objekata, a u završnoj riječi poručio je: "Ne da Prevarantića treba spolit - ja bin ga zapešto, zmiksa!"

Karneval je organizirala udruga Labinjonska kompanija - domoća folšarija, pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice. Folšarija je i ove zime sudjelovala na karnevalima u regiji, a Labinštinu je opet predstavljala na onom najvećem - riječkom te na fašnicima u Kutini i Vrbovcu.

Ruhci: Za mir u selu i uživanje u Europi

Najveći ovogodišnji istarski pust, Kremenko visok šest metara koji je skoro mjesec i pol krasio livadu uz cestu Pazin-Poreč kraj sela Ruhci, spaljen je navečer na pusni utorak, i time su maškare iz sela Ruhci okončale ovogodišnje vrlo živahne i dinamične karnevalske dane.

U nedjelju je najmasovnija ikad u ovim krajevima viđena obitelj Kremenko, s pripadajućim kostimima i vozilima na nožni pogon, u karnevalskoj povorci obišla dio Tinjanštine i Pazinštine, a pohod je nastavljen i u utorak poslijepodne, da bi se završio večerom u selu, i spaljivanjem pusta u 22 sata, iza čega je zabava naravno i nastavljena.

Pust je sa svoje prijašnje lokacije uz glavnu cestu premješten na ledinu kraj mjesnog igrališta, i nakon što su se maškare okrijepila od pohoda, najprije se sastao "pusni sud" da bi okupljenome pusnome puku obznanio optužnicu. A dotični ogromni Kremenko, unatoč bezazlenog izgleda i nevinoga osmjeha, kriv je "aš bi nas torna u kameno doba, a uni put nan je boje z našimi političari".

Zbog glasina da se njihov Kremenko pridružio nekoj stranci, sa suđenjem se požurilo (a i vrijeme je okrenulo na buru uslijed čega je bilo i malo hladno) pa je u optužnicu ugrađena i presuda: "S toljagon po glavi da ga se ošamuti, pa ga blagoslovit z benzinon, i nažgat u veliki voganj, da sve slabo ustane zad nas, za mir u selu i bolje sutra, da uživamo u toj našoj Europi magari kako žaba u suhoj lokvi".

Tako i bi: nakon blagoslova benzinom, divovski Kremenko je spaljen, uz glazbu, zabavu, veselje i ushićenje svih maškara iz sela Ruhci i šire okolice.

Paljenjem pusta završile maškare na Vodnjanštini

Tradicionalnim paljenjem pusta u Galižani ispred crkve Sv.  Antuna, koje su popratili mnogi gledatelji, od najstarijih do najmlađih, u utorak poslijepodne završile su maškarane svečanosti na Vodnjanštini.

Veselo i maškarano bilo je u Vodnjanu i okolici tijekom cijelog proteklog vikenda. Organizatori dječje maskirane zabave u Vodnjanu bili su Grad Vodnjan u suorganizaciji s gradskom Zajednicom Talijana, Turističkom zajednicom te Društvom Naša djeca. Nezaboravan maškarani događaj održan je u Domu mladih.

Prepuna dvorana vrvjela je maskiranom dječicom koja su pomno pratila sve zabavljače, uključivala se u razne igrice, ali i sa zanimanjem pratila brojne nastupe svojih vršnjaka.

Za odličnu atmosferu i glazbeni dio programa pobrinuli su se članovi grupe Sunčane naočale, a Cigo man band - čovjek orkestar i klaun Marek izmamili su osmjehe mališanima.

Maškarani program održan je i u Peroju u nedjelju. Na trgu "kod gromače" okupila se velika maškarana skupina te su se nastavili zabavljati u duhu maškara do noći u prostorijama Društvenog doma.

Medulin: Na dječjim maškarama oko 500 djece

Na medulinskim maškarama održanim u utorak u tamošnjoj školi sudjelovalo je deset maškaranih skupina odnosno 200 vrtićaraca i 300- tinjak učenika. Organizatori su Dječji vrtići Medulin i udruga Medulinske maškare, a među maskama su se našli vrapci, klaunovi, gljive muhare, pauk Praško, mali Rimljanin, bubamara, pametna Crvenkapica i lovci, vile proljetnice, snjegovići, Europska unija…

Medulinski načelnik Goran Buić predao je ključ Općine veselim sudionicima, a kako bi oni svoj posao vođenja Općine odradili s puno elana  počastio ih je slatkišima. Nakon čitanja dječje šentence kojom su djeca sudila pustu uslijedilo je čitanje šentence odraslih maškara i paljenje pusta na medulinskoj placi u večernjim satima. (I. RADIĆ, D. ŠIŠOVIĆ, P. LUKEŽ, T. GRBIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter