Važan kamenčić u mozaiku kulturnog života Buzeta

Dio autora na otvaranju izložbe
Dio autora na otvaranju izložbe

Jubilarno 25 izdanje tradicionalne božićno-novogodišnje izložbe radova buzetskih likovnih stvaratelja otvoreno je u Murtićevoj galeriji u holu buzetskog Narodnog doma, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet i Zavičajnog muzeja te pod pokroviteljstvom Grada Buzeta. Svoje najnovije radove predstavili su stvaratelji okupljeni u Likovnoj radionici, ali i oni koji djeluju izvan nje, a povezuje ih Buzeština, rođenjem, mjestom boravka i rada, osjećajem pripadnosti.

Tradicija izlaganja

Pozivu za sudjelovanje odazvalo se devetnaest autora, slikara, kipara i fotografa; Lučana Agapito, Ana Draščić, Goran Draščić, Franjo Ferenčak, Anamarija Guzjan, Dejan Hren, Hari Ivančić, Jasmina Jerman, Mladen Jurada, Boško Kedžo, Karla Krbavčić, Vlatko Mrvoš, Anton Nežić, Saša Nikolić, Vladimir Pernić, Srećko Sabljak, Ines Tušćan, Hari Vidović i Neda Zugan.

- Buzetski likovni stvaratelji važan su kamenčić u mozaiku kulturnog života Buzeta i Buzeštine te svojim slikama, skulpturama, fotografijama umnogome doprinose likovnom životu grada još tamo od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, od prve njihove zabilježene skupne izložbe. Uz povremene padove i uspone, ta se tradicija održala sve do danas. Po patronatom Pučkog otvorenog učilišta posljednjih 25 godina buzetski likovni stvaratelji okupljaju se redovno i najmanje jednom godišnje na tradicionalno božićno - novogodišnjoj izložbi, istaknuo je voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Tijekom godina, rekao je Nikolić, broj i struktura izlagača često se mijenjala što je , gledajući s odmakom, i razumljivo. Životne okolnosti i inspiracija utjecali su na ljude koji se, neki od njih, u svoje slobodno vrijeme bave likovnim stvaralaštvom koje ih ispunjava i pruža zadovoljstvo. Stoga su često, pa tako i ove godine na izložbi pojavljuju i neki novi autori koji su garancija nastavka likovne smotre na kojoj jednom godišnje likovni stvaratelji Buzeta i Buzeštine predstavljaju svoja nova ostvarenja.

Likovni zanesenjaci

Otvarajući tradicionalnu prosinačku izložbu radova buzetskih slikara, kipara, fotografa, gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem likovnih zanesenjaka i dobrim odazivom mladih autora jer, rekao je, to znači da Buzet živi i u svom likovnom i umjetničkom segmentu. (Napisala i snimila Goga ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter