Vatikan oprao Mussolinijev novac i kupovao nekretnine

Papa Benedikt XVI. (arhiva)
Papa Benedikt XVI. (arhiva)

Koristeći usluge offshore firmi, Vatikan je stvorio međunarodni portfelj nekretnina u vrijednosti većoj od 500 milijuna funti, otkriva britanski Guardian. Na taj je način "oplodio" sredstva dobivena 1929. od Benita Mussolinija, a u zamjenu za papinsko priznanje talijanskog fašističkog režima.

Novinari Guardiana otkrili su da Vatikan posjeduje nekretnine na atraktivnim lokacijama u Londonu i Parizu te u Švicarskoj. No, morali su se dobro pomučiti prije nego što su pronašli dokaze da je Crkva zapravo vlasnik spornih nekretnina.

Vlasništvo je, naime, skriveno iza čitave mreže suspektnih offshore firmi. Tako je, primjerice, poslovni centar na trgu St. James u Londonu kupila firma British Grolux Investments Ltd, u kojoj udjele imaju bankari John Varley i Robin Herbert, obojica bliski Katoličkoj crkvi. Nitko iz ove firme nije novinarima Guardiana želio odati detalje o vlasničkoj strukturi.

Odgovore su, međutim, pronašli u arhivskoj građi. British Grolux Investments zapravo je pravni sljednik firmi British Grolux Ltd i Cheylesmore Estates, čiji je vlasnik bila firma registrirana na adresi JP Morgan banke u New Yorku, a koja je pak bila u vlasništvu švicarske kompanije Profima SA.

Po podacima iz britanskog Nacionalnog arhiva, koji datiraju iz razdoblja Drugog svjetskog rata, Profima je zapravo holding kompanija Vatikana, koja je čak bila pod istragom zbog aktivnosti protivnih savezničkom interesu u borbi protiv nacista. Posebno se istraživalo djelovanje rimskog odvjetnika Bernardina Nogare, koji je tada zastupao financijske interese Vatikana te osnivao mutne offshore firme koje su kontrolirale prljavi novac koji je Vatikan dobio od Mussolinija.

Nekretninama i investicijskim portfeljem trenutno upravlja Paolo Mennini, koji u Vatikanu vodi poseban ured i de facto je Papin investicijski bankar. Po prošlogodišnjem izvještaju Vijeća Europe, Meninijev ured kontrolira portfelj ukupne vrijednosti 680 milijuna eura. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter