Uz EU fondove projekti vrijedni 90 milijuna kuna

Ana Pernić i Siniša Žulić o EU projektima i željama (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ana Pernić i Siniša Žulić o EU projektima i željama (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na europske fondove Buzet će u 2015. godini kandidirati oko 90 milijuna kuna vrijedne projekte.

- Već godinu i pol dana pripremamo se kako bi u prvim godinama novog programskog razdoblja 2014.- 2020. povukli što je moguće više sredstva i realizirali neke projekte koji su na čekanju, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Žulić. Taj je iznos, rekao je on, jednak onome koji je Buzet zadnjih deset godina uložio na temelju brdsko-planinskog statusa pa se, budu li kandidature uspješne, može u samo godinu i pol dana dostići takav investicijski ciklus ulaganja u komunalne i društvene segmente.

Najznačajnija kandidatura koja se očekuje u idućoj godini je izgradnja kanalizacijskog sustava za aglomeraciju Buzet, u sklopu operativnog programa Zaštita okoliša. Ovih dana, najavio je Žulić, prijavit će se gotovo 3,5 milijuna kuna tešku projektnu dokumentaciju, a procijenjena vrijednost projekta je više pedeset milijuna kuna bez PDV-a.        Velika očekivanja su od Europskog fonda za ruralni razvoj gdje je pripremljena dokumentacija za asfaltiranje nerazvrstanih cesta u iznosu od 5 milijuna kuna.

Slovenija - Hrvatska

Dovršeno je idejno rješenje parkirališta u Starom gradu na iznos 6,62 milijuna kuna, a predviđeno je i kandidiranje rekonstrukcije Palače Versi na iznos 4,5 milijuna kuna, uređenja dijela Trga Fontana kod gradskog sata, na iznos od milijun kuna te obnove i proširenja Narodne knjižnice i čitaonice Buzet na iznos od četiri milijuna kuna.

Nabrajajući projekte odobrene u ovoj godini, dogradonačelnica Ana Pernić izdvojila je Revitas II - revitalizaciju istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu. Odvija se u sklopu programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013., a udio za Buzet iznosi 112.500 eura. Njime je predviđeno uređenje dviju postojećih muzejskih etno radionica (pekare i češljare) te otvaranje novog multimedijalno- turističkog kulturnog iskustvenog centra u kojem će se prezentirati tradicijski obrti Buzeštine kroz interaktivne sadržaje. Tu je i projekt REN - Rural European Network - u sklopu programa Europa za građane, gdje je buzetski udio 19.900 eura, namijenjen za transnacionalne radionice i konferencije u svrhu povećanja znanja o praksama EU o unaprjeđenju ruralne konkurentnosti.

Pored toga, rekla je Pernić, nekoliko je projekata koji su prijavljeni i očekuju se rezultati. Prije svega to je dogradnja Doma za starije. Prijavljena je na javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za projekte koji će se aplicirati na strukturne fondove EU 2014. - 2020. Ukupan iznos investicije je 1,7 milijuna eura. Predviđeno je povećavanje kapaciteta za 49 osoba, te osiguravanje prostora za izvaninstitucionalne oblike djelatnosti.

Dogradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Grdelin prijavljena je na javni poziv Europskog fonda za regionalni razvoj 2014 - 2020. Ukupna investicija je 1,32 milijuna eura. Dogradnjom je predviđeno povećanje za četiri odgojne skupine, rekonstrukcija kuhinje i blagovaonice i prostorija za rad stručnih službi. Pored toga, projekti PUT-UP-ISTRE i IS-TART prijavljeni su na Operativni program Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. - 2. poziv.

Razvoj ljudskih potencijala

Prvim je za Buzet predviđeno 60.320 eura za izradu GIS baza podataka prometne mreže Grada Buzeta i razvoj infrastrukturnih sustava na pograničnom području između Buzeta i Kopra, dok IS-TART, za Buzet vrijedan 43.450 eura, govori o održivom upravljanju istarskih tartufima, medijskoj promociji tartufa hrvatskog i slovenskog dijela Istre.

Sa Srednjom školom Buzet, zajedno sa Srednjom tehničkom školom Kopar, prijavljeni su projekti Edukacija i razvoj CNC tehnologija na program: ERASMUS +, na iznos od 89.544 eura. Projekt NETS koji govori o strategiji razvoja neformalnih i informalnih oblika stručnog usavršavanja nastavnika te projekt GEOSOL - Aktivno učenje o tehnologijama korištenja geotermalne i solarne energije. Oba su iz Europskog socijalnog fonda - Razvoj ljudskih potencijala.

- Također smo u iščekivanju nastavka projekta CitySec - u sklopu programa Life, koji se odnosi na sustave energetske učinkovitosti, gdje je iznos od 87.397 eura, istaknula je Pernić.

Gradonačelnik je još najavio da su u partnerstvu s MUH-om - Gradskom udrugom umirovljenika, kandidirali projekt Snagom zajedništva - razvoj volonterizma u svrhu smanjenja socijalne isključenosti i poboljšanja kvalitete života osobama treće životne dobi, gdje je odobreno 200.000 kuna, a riječ je o sto postotnom financiranju iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt uključuje zapošljavanje jedne osobe - voditelja projekta, edukaciju gerontodomaćica i volontera, poticanje volonterizma osoba starije životne dobi, pravno i zdravstveno savjetovanje. Žulić je najavio pripremu dokumentacije i kandidiranje i drugih projekata u skladu s potrebama bilo mjesnih, odbora, udruga ili gradskih ustanova i institucija. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter