Usluge osobnog asistenta koristilo tek 600 osoba

S konferencije Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva (B. PETROVIČ)
S konferencije Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva (B. PETROVIČ)

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva u prostorima Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc održala prezentaciju je Poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom.

Kako je rečeno, ove je godine nešto više od 600 osoba s invaliditetom na području Republike Hrvatske koristilo usluge osobnog asistenta, što pokriva tek oko deset posto stvarnih potreba. Stoga ne čudi izniman interes za ovo predstavljanje o čemu svjedoči i veliki broj zainteresiranih predstavnika udruga osoba s invaliditetom na području Istarske županije koji su se odazvali prezentaciji.

Djelatnice Zaklade Tijana Biletić i Maja Marić pred okupljenim su članovima udruga predstavile Upute za prijavitelje, kao i specifična pravila natječaja. Poseban je osvrt stavljen na tri prioritetna područja Poziva: osiguravanje osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, osiguravanje usluga tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, osiguravanje usluge "videćeg pratitelja" slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju.

Vrijednost natječaja iznosi gotovo 40 milijuna kuna, a rok za podnošenje prijava završava 30. studenog. Natječajnu dokumentaciju za ovaj Poziv (u papirnatom i elektronskom obliku na CD-u) udruge na području Istarske županije trebaju poslati preporučeno poštom, ili putem dostavljača ili osobno Zakladi na adresi Riva 8, Pula.

Prezentacija ovog natječaja u Puli tek je prva u nizu, budući da će Zaklada predstaviti Poziv i u Rijeci, Ogulinu, Sisku te Zaboku. Naime, temeljem Sporazuma o provedbi proširenog decentraliziranog modela potpisanog s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, Zaklada je provedbeno tijelo za natječaje ministarstava za Istarsku županiju, Primorsko-goransku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku i Sisačko-moslavačku županiju.

 Više o samom natječaju svi zainteresirani mogu pročitati na www.civilnodrustvo-istra.hr (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter