Uskoro se osniva istarska udruga tartufara

Cilj udruge je zaštita staništa i tartufarenja kao djelatnosti (M. MIJOŠEK)
Cilj udruge je zaštita staništa i tartufarenja kao djelatnosti (M. MIJOŠEK)

Tartufari žele biti ravnopravni partneri u zaštiti staništa tartufa. Njih dvadesetak iz unutrašnje Istre, od Buzeta do Karojbe i Pazina, pokrenulo je inicijativu za osnivanje istarske udruge tartufara. Udruga tartufara "Istra" okupila bi sve koji se bave tom djelatnošću.

- Primarni je cilj zaštititi Motovunsku šumu "kao majka dijete", ali i ostala staništa tartufa, rekao nam je jedan od inicijatora, Slobodan Karanović iz Buzeta.

Osnivačka skupština održat će se 10. svibnja od 16 sati u Društvenom domu Sv. Martin kod Buzeta i tartufari pozivaju sve zainteresirane da se odazovu. Ovo je prvi put da se na buzetskom području registrira udruga kojoj je cilj okupiti tartufare sa šireg područja. Uz zaštitu staništa, cilj udruge je i zaštita interesa tartufara te njihovo osposobljavanje pa će se s obzirom na to da ima dosta onih koji još nisu prošli osposobljavanje za sakupljača gljiva, predložiti da se polaganje ispita omogući u Buzetu preko Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda".

Inicijativa za osnivanje udruge pokrenuta je prije mjesec dana. Tartufari se zalažu za uvođenje reda u Motovunskoj šumi kao i postizanje ravnoteže između zaštite staništa tartufa i gospodarenja šumom, ali i za regulaciju rijeke Mirne. Udruga će podržati projekt koji je prije desetak godina pokrenula oprtaljska općina s ciljem da se potakne revitalizacija srednjeg toka rijeke Mirne od izvora Bulaž do utoka u novu Mirnu kod sela Antonci (Mlinski potok). Time bi se uspostavio stalni protok vode u starom riječnom koritu koji prolazi kroz stanište skupocjenih tartufa i Motovunsku šumu.

Prema novom Pravilniku o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda i cjeniku nedrvnih šumskih proizvoda koji su nedavno objavile Hrvatske šume, cijena sezonske dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama je 1.360 kuna bez PDV-a. Tartufari su, kaže Karanović, spremni plaćati dozvole, samo da se uspostavi red u Motovunskoj šumi. Prijedlog je da se plaćanje omogući najmanje u dvije rate te da se sredstva namjenski troše na uređenje šume, a time i očuvanje staništa. Namjera je da udruga postane nezaobilazan partner i pri zakonskim promjenama koje se odnose na tartufarenje. G. ČALIĆ ŠVERKO


Podijeli: Facebook Twiter