Uskoro Grožnjan postaje malo kraljevstvo jazza

S prošlogodišnje Ljetne jazz škole (Milivoj MIJOŠEK)
S prošlogodišnje Ljetne jazz škole (Milivoj MIJOŠEK)

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži Grožnjan krenuo je s radom sredinom svibnja, a u ovaj gradić koji s pravom nosi epitet grada umjetnika, pristižu razni kreativci svih dobi iz cijelog svijeta. Naime, u organizaciji Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži, te se tu od svibnja do rujna kontinuirano održavaju razne radionice, simpoziji i tečajevi, i to ne samo glazbeni, već se tu može usavršavati umijeće kazališta, psihologije, arhitekture, plesa, te raznih područja kulture, edukacije, mladih…

Novi mentori

Uskoro kreće i nadaleko poznata Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži - održat će se od 18. do 30. srpnja, izuzev radionice saksofona koja se održava od 24. do 30. srpnja, a kako saznajemo od voditeljice Međunarodnog kulturnog centra HGM-a Mojce Makovac, ove godine ima noviteta u međunarodnoj ekipi mentora:

- Osim ustaljenog tima, kojeg čine američki trombonist Luis Bonilla, hrvatski gitarist Elvis Stanić, austrijski saksofonist Karlheinz Miklin te pijanist Davor Dedić zadužen za korepeticiju, svake godine pokušavamo dodati i nekog novog profesora da obogati grožnjansku Jazz školu svojim iskustvom. Tako smo ove godine odlučili polaznicima ponuditi mogućnost da uče pjevanje s vrhunskom brazilskom pjevačicom Mauchom Adnet, a nakon uspješne suradnje iz prijašnjeg razdoblja, ove godine u tim Jazz škole, a uz potporu američke ambasade, vraća se renomirani američki bubnjar i pedagog John Riley, koji je već bio predavač na raznim projektima HGM-a u Grožnjanu, i koji unatoč pretrpanom rasporedu, uvijek nađe termin i rado se vraća u Grožnjan.

Ove godine glasovir će podučavati također iz SAD-a Bruce Barth, trubu će podučavati Jim Rotondi, koji djeluje kao pedagog u Austriji i SAD-u, a kao i svih dosadašnjih godina, Ljetna jazz škola HGM-a ima izuzetnu potporu Austrijskog kulturnog foruma, zahvaljujući kojem u Grožnjanu gostuju predavači s austrijskih akademija. Među mentorima su i dva nekadašnja učenika Ljetne jazz škole - to su pijanist Davor Dedić i basist Goran Rukavina. Oni su 1999. godine bili polaznici Ljetne jazz škole, a njihova glazbena karijera kao i status renomiranih glazbenika i izvođača najbolja su potvrda kvalitete rada i uspješnosti koncepta Ljetne jazz škole HGM-a, kaže Makovac.

Dodatne radionice

Uz redovnu individualnu nastavu te radionice combo sastava u kojima će polaznici iskušati svoje umijeće svirke kao članovi bendova sastavljenih isključivo od polaznika, održat će se i dodatne, posebne radionice - pa će se tako primjerice održati i radionica s gostujućim predavačima, pijanistom Renatom Chiccom i gitaristom Ratko Zjačom.

Do sada su se prijavili polaznici iz Turske, SAD-a, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Francuske i Njemačke, a kako saznajemo od Makovac, za sada je popunjena kvota polaznika za radionicu bubnjeva, dok ima još nešto mjesta za radionice za ostale instrumente, te još uvijek postoji mogućnost prijave, o čemu se više informacija može naći na www.hgm.hr.

Jedan od inicijatora škole jest bard hrvatskog jazza, vibrafonist, skladatelj i pedagog Boško Petrović, koji je osmislio i koncept Ljetne jazz škole koja se održava istovremeno kad i festival Jazz is Back! BP - i makar je riječ o dva odvojena projekta, u praksi škola i festival čine nerazdvojnu cjelinu, a kako veli Makovac, sve to je izvedivo zahvaljujući suradnji s dugogodišnjim partnerima iz raznih međunarodnih i domaćih institucija, kao i nezaobilaznoj potpori EuroUnit Yamahe.

- Upravo zahvaljujući svima njima, moguće je realizirati ovako kompleksan i velik projekt koji puna tri tjedna - kroz festival i školu - čini Grožnjan malim pedagoškim i izvođačkim jazz centrom. Jedinstvenost Ljetne jazz škole HGM-a jest spoj individualnog rada kao i rada u glazbenim sastavima s kolegama glazbenicima - a polaznicima se nudi i da svake večeri prisustvuju koncertnim nastupima renomiranih glazbenika iz cijelog svijeta. Također, tu je i mogućnost nastupa na festivalu Jazz is Back! BP te na drugim manjim koncertima - što je izuzetno vrijedno iskustvo, gdje svi oni mogu svoje znanje odmah primijeniti i predstaviti publici, kaže Makovac. (Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter