Umro Ranko Žeravica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Madridu je u četvrtak ujutro u 85. godini preminuo istaknuti košarkaški trener Ranko Žeravica koji je više od 50 godina radio kao trener i ostavio neizbrisivi trag u radu s jugoslavenskom košarkaškom reprezentacijom tijekom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ranko Žeravica rođen je u Dragutinovu u Srbiji 17. studenog 1929. godine. Školovanje je započeo u rodnom selu, a nastavio u Kikindi. Njegova obitelj je podrijetlom iz Hercegovine, iz koje su u Dragutinovo došli nekoliko generacija prije Rankova rođenja. Tu su postali bogati poljoprivrednici i zemljoposjednici. 

U trenerskoj karijeri koja je trajala više od 50 godina najviše je poznat po radu s jugoslavenskom košarkaškom reprezentacijom tijekom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mnogo je pridonio razvoju košarke kako u Jugoslaviji, tako i u Europi. Prijelomni trenutak za razvoj košarke u Jugoslaviji, kao i u Žeravičinoj trenerskoj karijeri, bilo je osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 1970. godine u Jugoslaviji, nakon čega dolazi do ogromne ekspanzije košarke u cijeloj zemlji.

Bio je izbornik reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1968. godine u Meksiku kada je osvojeno srebro, 1980. u Moskvi kada je reprezentacija bivše države bila olimpijski pobjednik, a reprezentaciju je vodio i na Igrama 1972. u Muenchenu kada je osvojeno peto mjesto. 

Na svjetskim prvenstvima je s reprezentacijom Jugoslavije, pored navedenog zlata 1970., osvojio srebro 1967. u Urugvaju i broncu 1982. u Kolumbiji. Osvajao je medalje i na europskim prvenstvima, i to srebro 1969. u Italiji i 1971. u Njemačkoj. 

Ostao je upamćen kao trener koji je na prostorima bivše Jugoslavije s uspjehom kombinirao američku i rusku školu košarke. Od 1978. do 1980. uspješno je vodio i reprezentaciju Argentine.

Zadnja trenerska destinacija u karijeri bila mu je momčad španjolske Zaragoze čiji je trener bio od veljače do ožujka 2003. godine. Godine 2007. FIBA ga je uvrstila u košarkašku Kuću slavnih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter