Umjesto u šetnju s unucima, na posao do 67. godine!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkriće da je Vlada na zahtjev MMF-a pristala na podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, i za muškarce i za žene, a što bi se trebalo provoditi postupno, tempom od šest mjeseci po godini dana, i to već od druge polovice ove godine, izazvalo je pravu buru u javnosti.

Na nogama su sindikati, koji već najavljuju masovne prosvjede, a oštro se usprotivila i Hrvatska stranka umirovljenika, koja se ogradila od ovog poteza Vlade, čiji je koalicijski partner, okarakteriziravši to politikom "s posla na groblje".

- Oštro se protivimo takvoj politici jer se mirovinski sustav ne može promatrati isključivo s financijskog aspekta. Iza brojeva i ekonomskih pokazatelja stoje ljudski životi. Građani koji su sada pri kraju radnog vijeka ne smiju plaćati tuđe pogreške, koje su mirovinski sustav u Hrvatskoj dovele na rub kolapsa, ističe predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Naglašava da ovaj prijedlog nije, kako u zaključnoj izjavi tvrdi MMF, rezultat dijaloga unutar vladajuće koalicije, niti se o pomicanju dobi za odlazak u mirovinu razgovaralo s umirovljeničkim udrugama i ostalim socijalnim partnerima. U HSU-u smatraju da reforma mirovinskog sustava neće biti pravedna ni potpuna dok se iz tog sustava ne izbace lažne mirovine, čime bi se stalo na kraj zloporabama te poslala jasna poruka da se nezarađeno ne može dijeliti.

Kao što je poznato, potpredsjednik Vlade Branko Grčić potvrdio je da se u Vladi već razgovara o reformama u mirovinskom sustavu i radnom zakonodavstvu, ali da se one - kad je u pitanju povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu - ne bi primjenjivale prije 2017. godine, sve da se zakoni sada i izmijene. Slično je kazao i ministar rada Mirando Mrsić - nova pravila vrijedit će od 2017. ili 2018., nakon što se u obzir uzme demografska slika Hrvatske. Upravo bi starosna struktura stanovništva trebala pokazati da povećanje uvjeta za umirovljenje na 67 godina ne drži vodu jer se u Hrvatskoj živi kraće nego u EU-u. Na to su u svojem priopćenju danas upozorili u Hrvatskoj udruzi sindikata. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter