Umaški IDS: Gradska uprava je neučinkovita

Sandra Manc i Daglas Koraca (T. KOCIJANČIĆ)
Sandra Manc i Daglas Koraca (T. KOCIJANČIĆ)

Građani nisu zadovoljni radom gradske uprave, jer nije brza, efikasna ni transparentna. Ustvrdili su to danas na konferenciji za novinare IDS-ov kandidat za gradonačelnika Umaga Daglas Koraca i članica predsjedništva te stranke Sandra Manc.

- Kada se građanin zaputi u gradsku upravu ne bi li ishodovao bilo kakav akt koji mu je potreban da izgradi nešto za svoju obitelj ili posao, ne može dobiti nikakvu informaciju kada će ga dobiti. K tome, ne zna koliko je predmeta prije njegovog, kako napreduje njegovo rješavanje, ima li pomaka i koliko još treba čekati, rekla je Manc.

- Danas, u 21. stoljeću, imamo tehnologiju koja može sav taj posao učiniti transparentnim. Prije nekoliko dana obratilo mi se nekoliko sugrađana koji godinu, čak i dvije, čekaju određene akte i već su izgubili svaku nadu. To su ljudi koji žele investirati, koji žele platiti komunalni doprinos i sva potrebna davanja, ali im jednostavno netko to ne želi omogućiti. Svakim danom slušamo o krizi i da nema novca u proračunu, a u tim konkretnim slučajevima leži novac koji nam je potreban! Takav način rada štetan je za Grad, jer se njime onemogućava bolje punjenje proračuna, mišljenje je Korace.

- Kao budući gradonačelnik ustrojit ću novi model rada. Za ishodovanje dozvola i akata uvest ćemo liste predmeta, na kojima će biti vidljivo kada je netko predao zahtjev te koji je redoslijed rješavanja tih predmeta. Naši će sugrađani znati koliko se predmeta mjesečno može riješiti pa ako uzmemo za primjer da je to 30 i ako ih prije toga još 50-ak za riješiti, građanin može očekivati da će dobiti dozvolu za dva mjeseca.

Takav model je već isproban i funkcionira u susjednim gradovima, poput Poreča i Pule. Efikasan je, transparentan i praktički besplatan. Svatko tko preda zahtjev dobit će lozinku kojom će se moći spojiti u sustav i provjeriti listu predmeta za određeni akt koji je zatražio od Grada. Želim zajedno sa svojim timom uvesti pravedniji model poslovanja koji će onemogućiti bilo kakve malverzacije i zloporabe položaja, u što naši sugrađani danas sumnjaju, smatra Koraca. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter