Umaška vila od 1,8 mil. eura! Tko to može platiti?

Jedna od vila koja je trenutno u prodaji (fotografiju ustupila agencija Remax)
Jedna od vila koja je trenutno u prodaji (fotografiju ustupila agencija Remax)

Tko to može platit'? Pitanje koje će si svako postaviti kada samo pogleda ponudu luksuznih kuća i stanova koje se nude na području Istre. Nama je za oko zapela urbana vila s deset soba i devet kupaonica na području Umaga koja se prodaje za 1,8 milijuna eura, a nedavno je bila oglašena i po - dva milijuna!

Zdanje je doista reprezentativno, kuća se proteže na 700 četvornih metara i ima okućnicu od gotovo 600 kvadrata i vrhunski je opremljena. Nešto "jeftinija" je vila od 500 kvadrata u Medulinu koja se u oglasima reklamira kao jedna od najluksuznijih na cijeloj jadranskoj obali. Cijena joj je 1,6 milijuna eura.

Definitivno najskuplja nekretnina u Puli na koju smo naišli je kuća na Zeleniki, koja se prodaje za "sitnicu"  od 1,3 milijuna eura, a za čak 105 tisuća eura prodaje se jednosobni i nenamješteni stan od 60 kvadrata u jednoj novogradnji blizu centra Pule. Dizajnerska vila u Vodnjanu u ponudi je za 950 tisuća eura a među skupljima je i kuća od 400 kvadrata s okućnicom na području Bašanije, koja se u ovom trenutku prodaje za 650 tisuća eura.

U ponudi su čak i hoteli s 52 i 26 soba na području Medulina i Ližnjana, no njihova cijena nije oglašena.

Ponude definitivno ne nedostaje i ovom trenutku jasno je da u čitavoj Istri, kako na obali, tako i u unutrašnjosti, postoji lepeza ekskluzivnih nekretnina koje samo čekaju nove vlasnike. Sve odreda imaju bazene, raskošno uređenu okućnicu s mediteranskim raslinjem, a unutrašnjost je opremljena vrhunskom tehnologijom i dizajnerskim namještajem pa se i prozori kod nekih zatvaraju na daljinski upravljač.

Tko kupuje takve kuće i kada su zadnji put uspjeli prodati nekretninu po tim astronomskim cijenama, pitali smo agente za nekretnine. Mišljenja su podijeljena. I dok neki vele da je krajnja granica po kojoj se jedna takva kuća može prodati nekih 350 tisuća eura te da konkretnih kupaca jednostavno nema, drugi pak vele da se tržište stabiliziralo i da se sve više vraćaju oni dubokog džepa koji žele vrhunsku kuću i sav mogući luksuz na raspolaganju.

Istra se definitivno po tom pitanju ne treba brinuti jer u ponudi ima brojne luksuzne nekretnine koje samo čekaju da ih netko kupi.

"Definitivno su se Rusi dosad pokazali kao kupci s najdubljim novčanikom i obično traže čisti luksuz. Rijetki su domaći koji će kupovati ono što se u ponudi naziva ekskluzivnim, a dosad najskuplja nekretnina koju smo uspjeli prodati bila je po cijeni od pola milijuna eura", kaže jedna agentica. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter